27.06.2024.

09:10

Foto: Shutterstock

Planeta

Uzbuna! Rusija ide dalje?! Ova država može biti likvidirana: Strah se širi velikom brzinom, ako ih Amerikanci uvuku u rat...

- Možemo očekivati proširenje ukrajinskog sukoba na Poljsku. U tom slučaju, ishod bi bio tragičan za nas. Bojim se da igranje Poljske u američkom timu može na kraju dovesti do likvidacije poljske države - upozorio je on.

Zinkevič smatra da članstvo u NATO-u daje poljskom rukovodstvu, koje sanja o raspadu Rusije, lažni osećaj potpune nekažnjivosti. Međutim, te nesmotrene fantazije predsednika Andžeja Dude i drugih političara neće uništiti istočnog suseda, već samu Poljsku, uveren je novinar.

Poljski političari često daju ratoborne izjave o sukobu u Ukrajini. Tako je bivši premijer Donald Tusk izjavio da je Evropa ušla u "predratno doba", a reč "rat" više nije apstraktna u delu Starog kontinenta gde se nalazi njegova zemlja. Ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski zalagao se za obuku ukrajinskih jedinica na teritoriji Poljske i tvrdio da su SAD spremne da udare na rusku vojsku u slučaju upotrebe nuklearnog oružja protiv OSU.

U poslednje vreme na Zapadu sve češće se čuju ideje o direktnom oružanom sukobu između NATO-a i Rusije. Kremlj je istakao da Rusija ne predstavlja pretnju, nikome ne preti, ali neće zanemariti akcije koje su potencijalno opasne po njene interese. Takođe, u poslednjih nekoliko godina, Rusija primećuje neviđenu aktivnost NATO-a na zapadnim granicama, a Alijansa širi svoje inicijative nazivajući to "odvraćanjem ruske agresije".