27.06.2024.

10:40

Foto: Pexels, Reuters

Planeta

Ovo može biti odlučujući trenutak! Počinje spektakl u SAD: Debata Trampa i Bajdena menja ceo tok kampanje?!

Snažan nastup mogao bi da neutrališe zabrinutosti birača i usmeriti pažnju na politička pitanja, dok bi slab nastup mogao da uspori prikupljanje sredstava i poveća Trampovu prednost u anketama.

Obojica kandidata su pod lupom zbog starosti. Bajden, koji ima 81 godinu, i Tramp, koji ima 78 godina, pokazuju znake fizičke i mentalne slabosti. Nedavna anketa Rojters-Ipsos pokazala je da su birači više zabrinuti za Bajdenovu mentalnu sposobnost nego za Trampovu.

Bajden se intenzivno priprema za debatu, provodeći sate u vežbanju s vrhunskim savetnicima u odmaralištu Kamp Dejvid. Cilj mu je da prikaže sebe kao mudrog i stabilnog lidera s uspešnim mandatom, za razliku od Trampovog često haotičnog mandata od 2017. do 2021. godine.

Debata će se održati u studiju CNN-a u Atlanti bez publike, a Bajden i Tramp ne smeju da donesu unapred pripremljene beleške na pozornicu. Bajdenovi savetnici pažljivo prate njegov javni nastup kako bi umanjili vizuelni rizik od pogrešnih koraka i sporog hoda.

Prva dama Džil Bajden je na skupu u Filadelfiji izjavila da izbori nisu o godinama, već o karakteru, mudrosti i sposobnostima. Bajdenov raspored ostaje gust, s brojnim putovanjima i događajima koji su uporedivi sa onima Baraka Obame i Trampa tokom njihovih mandata.

Bajdenova kampanja je fokusirana na zaštitu predsednika, a njegovi saveznici tvrde da su godine manje važne od iskustva i sposobnosti vođenja zemlje.