27.06.2024.

15:10

Foto: Reuters/Shutterstock

Planeta

Veoma loše vesti! Ukrajini stigla uznemirujuća poruka iz Francuske! Dugo ovo žele, ali ništa neće biti na kraju - razlog je više nego jasan!

Prema njegovim rečima, ukrajinski poljoprivrednici bi dobili veliku konkurentsku prednost na tržištu EU zahvaljujući izuzetno niskim platama u poređenju sa evropskim standardima.

- Ukrajina u velikoj meri živi od svoje poljoprivrede, što znači da bi njen ulazak u Evropsku uniju značajno ugrozio naše (francuske) poljoprivrednike. Isto važi i za druge zemlje - naglasio je Šenju.

Šenju je obećao da će "Nacionalno okupljanje" Marin Le Pen biti protiv ulaska Ukrajine u Evropsku uniju.

- Mi smo neprijateljski raspoloženi prema ulasku Ukrajine u Evropsku uniju. Jasno nam je kakve posledice to može imati - dodao je poslanik.

U junu 2022. godine EU je Ukrajini i Moldaviji dodelila status kandidata za članstvo. U EU su više puta priznavali da je takva odluka bila uglavnom simbolična, s ciljem podrške Kijevu i Kišinjevu u njihovom suprotstavljanju Moskvi.

U utorak je ministarka spoljnih poslova Belgije Hadža Labib saopštila da je EU započela pregovore sa Ukrajinom o njenom ulasku u uniju. Nakon svečanog otvaranja pregovora, počeće pripreme za prve konkretne konsultacije. Prema evropskim izvorima, proces obično traje oko godinu dana, ali u slučaju Ukrajine i Moldavije, može biti kraći. Međutim, izvor je odbio da prognozira tačne rokove početka pregovora.

Na izborima za Evropski parlament održanim 9. juna u Francuskoj, desničarska stranka "Nacionalno okupljanje" ostvarila je dvostruko bolji rezultat od koalicije pristalica predsednika Makrona, osvojivši 31,36 odsto glasova. Nakon toga, Makron je najavio raspuštanje Nacionalne skupštine, donjeg doma francuskog parlamenta, i održavanje vanrednih parlamentarnih izbora u dva kruga - 30. juna i 7. jula. Prema anketama, za stranku "Nacionalno okupljanje" spremno je da glasa više od trećine Francuza, dok bi predsednička koalicija mogla osvojiti manje od 20% glasova.