Autor: Informer.rs

27.06.2024.

16:41

Foto: Foto: Shutterstock, Reuters

Planeta

EU počinje sa utvrđivanjem granica! Bodljikava žica i mine okrenute prema Rusiji!

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, napomenula je u objavi na Telegramu da je glavno da planirana odbrambena linija EU, treba da bude izgrađena šiljcima okrenutim ka unutra, komentarišući pozivanje lidera Letonije, Litvanije, Estonije i Poljske na punu saradnju obezbeđenu podrškom EU u izgradnji „sistema odbrambene infrastrukture“ koji će se stvoriti duž spoljne granice bloka sa Rusijom i Belorusijom.

Hibridne pretnje uključuju nevojna sredstva kao što su dezinformacije, sajber napadi, ekonomski pritisak i guranje migranata preko granica.

Informer

 

Ovo se dešava mesec dana nakon što je zamenik ministra odbrane Poljske Cezari Tomšik najavio planove svoje zemlje da udruži snage sa Litvanijom, Letonijom i Estonijom radi izgradnje takozvanog Baltičkog štita, jedinstvene baltičke odbrambene linije na granici EU sa Rusijom i Belorusijom.

Putin je takođe kritikovao izveštaje o tome da Rusija planira da napadne Evropu nakon završetka specijalne vojne operacije u Ukrajini kao „potpunu besmislicu i zastrašivanje Evropljana da iz njih izvuku novac.

Informer

 

Sredinom 2021. godine, desetine hiljada migranata okupilo se na granici između Belorusije i Poljske , kao i susedne Letonije i Litvanije, u pokušaju da uđu u EU.

Poljske vlasti su pooštrile graničnu kontrolu, rasporedile trupe i optužile Belorusiju da je organizovala migrantsku krizu.

Minsk je odbacio optužbe, rekavši da je Varšava eskalirala migrantsku krizu potiskivanjem migranata na teritoriju Belorusije.