27.06.2024.

23:15

Foto: Shutterstock

Planeta

Rusi Kinžalima razaraju aerodrome koje Kijev i SAD spremaju za lovce F 16! Neće imati gde da slete, ni odakle da polete!

- Oružane snage Rusije izvele su grupni udar hipersoničnom raketom „Kinžal", kao i bespilotnim letelicama na aerodromsku infrastrukturu Ukrajine, planirane za smeštaj aviona iz zapadnih zemalja -  navodi se u saopštenju Ministarstva.

Podsetimo, Vazdušno-kosmičke snage Rusije izvele su krajem maja udare hipersoničnim raketama Kh-47M2 kinžal na različite ukrajinske aerodrome, uključujući aerodrom Starokonstantinov, kao i poligon Javorovski, koji se nalazi 30 kilometara severozapadno od Lavova i 20 kilometara od granice sa Poljskom.

Telegram kanal "Vojna hronika" navodi da je poligon Javorovski više puta bio izložen napadima ruskih Vazdušno-kosmičkih snaga. Prvi put se to dogodilo u martu 2022. godine, kada je, prema različitim izvorima, stradalo od 60 do 180 stranih instruktora i specijalista. 

U međuvremenu i Danska je odlulčila da zatvari program obuke ukrajinskih pilota  na F-16. Ministar odbrane Troels Lund Poulsen najavio da do kraja godine Ukrajinci više neće biti obučavani za pilotiranje američkim lovcima. On je to objasnio „poštovanjem" činjenice da Danska prelazi na lovce F-35, za koje će se koristiti „postrojenja u Skridstrupu".

Vojni eksperti. međutim, smatraju kako je Kopenhagen odlučio da ne rizikuje da dalje da bude uvučen u sukob sa Ruskom Federacijom, koja je zapretila da će smatrati aerodrome sa kojih će poleteti „ukrajinski F-16" kao legitimne mete. 

Moskva tvrdi i da je oborila dva ukrajinska lovca MiG-29. Ukupno, tokom specijalne operacije, Kijev je izgubio 615 aviona i 276 helikoptera.