30.06.2024.

09:40

Foto: Reuters/Shutetrstock/Wikipedia

Planeta

Evropa na nogama! Ovo se nije dogodilo još od Čerčila! Protiv Putina i Rusije povlače radikalan potez, namera je veoma jasna!

„Posle 78 godina (od govora britanskog premijera Vinstona Čerčila u Fultonu), u Evropi se formira nova gvozdena zavesa...“, navodi se u članku.

Na ovaj način zemlje Istočne Evrope žele da se zaštite od „ekspanzivnih pretenzija“ i „hibridnih pretnji“ koje navodno dolaze od Rusije.

Portal tvrdi da je projekat pod nazivom „Istočni štit“ ima za cilj da zaštiti zemlje ne samo od direktnih, već i od hibridnih pretnji. Celom dužinom planirana je izgradnja bunkera, protivtenkovskih prepreka, postavljanje sredstava za elektronsku zaštitu, kao i priprema minskih polja u slučaju neposredne opasnosti.

Međutim, autori članka navodi da projekat ima mnogo praznina: na primer, pitanje zaštite estonsko-ruske granice, čiji deo ide duž Čudskog jezera.

Ranije je Rojters, pozivajući se na izvore, javio da su Poljska, Litvanija, Letonija i Estonija pozvale Evropsku uniju da izdvoji oko 2,5 milijardi evra za izgradnju odbrambene linije od 700 kilometara na granici sa Rusijom i Belorusijom. Portparol Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je, komentarišući ovu inicijativu, primetila da su jedina pretnja za zemlje EU – one same, zavisne od NATO-a i SAD.