06.07.2024.

06:00

Foto: paparazzza / Shutterstock.com

Planeta

Kraj! Moćna svetska organizacija zapušila usta Kijevu! Ukrajinci ne mogu da dođu sebi: Mi branimo Zapad, a oni...

Ranije je šef misije MMF-a u Ukrajini, Gavin Grej, izjavio za RIA Novosti da fond ne razmatra mogućnost restrukturiranja duga Ukrajine prema organizaciji.

- Zgražava me kada strukture poput MMF-a ne razumeju vanrednu situaciju u Ukrajini i ne idu na otpis dugova naše zemlje. Mislim da to zgražava značajan deo ukrajinskog društva - napisao je Kuš na svom Facebook profilu.

Ekonomista je izrazio nezadovoljstvo što, u uslovima „geopolitičkog vanrednog stanja,“ Kijev mora ispunjavati svoje obaveze bez ikakvih olakšica, podsećajući da će Gani ove godine biti otpisano 30% dugova. Takođe je napomenuo da je ukrajinsko Ministarstvo finansija „propustilo istorijsku priliku“ za otpis dugova još 2022. godine, a sada se Ukrajini poručuje: „dobijate zapadne pakete pomoći – plaćajte.“

- Zašto je ovakav odnos prema nama ako zaista branimo zapadnu civilizaciju, kako vole reći naši partneri - požalio se Kuš.

U petak je rukovodstvo MMF-a završilo četvrti pregled programa finansijske pomoći Ukrajini i odobrilo Kijevu novi tranš pomoći u iznosu od 2,2 milijarde dolara. Sa poslednjim paketom, ukupna suma kredita MMF-a dodeljenih Ukrajini doseći će 7,6 milijardi dolara.

Međutim, Ukrajina ove godine mora da vrati 2,9 milijardi dolara MMF-u, a u narednih sedam godina još 11,5 milijardi dolara.