06.07.2024.

23:25

Foto: Shutterstock

Planeta

Putinu nije uspelo! Otkriven veliki problem koji je zabrinuo sve! Potez Kineza iznenadio Ruse, hoće li Moskva popustiti?!

Kina se ponaša pragmatično, stavljajući svoje domaće interese na prvo mesto. Malo je verovarno da će se dogovoritio izgradnji gasovoda osim ako Gazprom ne ponudi značajan popust, gotovo u nivou domaćih cena gasa.

Lukava kineska ili zapadna obmana?

Vesti da Kina traži popust od Gazproma pojavile su se u američkom listu „Financial Times“. Mnogi ruski građani smatrali su da je reč o lažnoj informaciji zbog sumnjivog integriteta zapadnih izvora.

Međutim, pokazalo se da je informacija tačna, jer Peking već više od godinu dana usporava izgradnju gasovoda.

Kina je sada najveći kupac ruskog gasa, što joj omogućava da postavlja uslove.

Razlozi za ovakvo ponašanje Kine su sasvim logični:

Kina razume da osim nje nema drugih velikih kupaca ruskog gasa, te faktički postaje monopolista na ovom tržištu.

Rusija ne može da odbije isporuku prirodnog gasa Kini, jer su druga tržišta zatvorena.

Peking koristi trenutnu situaciju i izvlači maksimalne popuste, svestan da sada ima realnu šansu da izvrši pritisak na rukovodstvo Gazproma i Ruske Federacije.

Rusija može insistirati na tržišnim cenama, ali u tom slučaju, Kina bi mogla odbiti kupovinu, prisiljavajući Rusiju da traži druga tržišta koja trenutno ne postoje, što stvara neprijatnu situaciju.

Hoće li "Snaga Sibira 2" biti lansirana 2024. godine?

Mnogo je faktora koje treba uzeti u obzir. Prema izvorima „Financial Timesa“, Kina pokušava da dobije dodatne popuste, tražeći kupovinu gasa po domaćim ruskim cenama, dok im nije potrebno toliko gasa koliko Rusija nudi.

Kina trenutno kupuje ruski gas po rekordnim popustima, ali završetak dogovora o novom gasovodu mogao bi poboljšati poziciju Gazproma. Ako je gradnja odobrena, cena će biti ključna.