30.06.2024.

14:37

Foto: EPA/Shutterstock/wikipedia

Planeta

Gore svetski mediji! Huti ispalili Putinov "kinžal"?! Drama u Crvenom moru, pogođen izraelski brod, hitno se oglasili iz Jemena!

Oružane snage Jemena su koristile hipersoničnu raketu protiv izraelskog broda "MSC Sarah V" u Arapskom moru. O tome je na društvenoj mreži X obavestio vojni predstavnik pokreta "Ansar Alah" Jahja Sarija.

Prema njegovim rečima, napad je bio uspešan, ali izraelske vlasti još nisu potvrdile informacije o napadu na brod.

Nakon eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba, Huti, koji vladaju severom Jemena i kontrolišu veći deo jemenske obale Crvenog mora, zapretili su napadima na sve brodove povezane s Izraelom. Te pretnje su počeli da sprovode, što je dovelo do naglog smanjenja teretnog pomorskog saobraćaja kroz Suecki kanal.

Huti su napadali i vojne brodove Velike Britanije i SAD-a. Početkom juna su napali britanski razarač "Diamond" balističkim raketama, a takođe su izveli vojne operacije protiv brodova "Norderney" i "MSC Tavvishi".

Sarija je izjavio da su tokom tih operacija korišćene protivbrodske rakete, balističke rakete i bespilotne letelice, što je rezultiralo požarima na dva broda britanske kompanije Ambrey.

U maju su Huti napali američki nosač aviona "Dvajt Ajzenhauer" balističkim i krstarećim raketama. Američke vlasti su nazvale lažnim izjavu Huta o napadu na brod.

Huti su privukli pažnju vojnih stručnjaka izjavom o napadu na izraelski brod hipersoničnom raketom sopstvene proizvodnje, ali stručnjaci zapadnih zemalja pretpostavljaju da su u pitanju ruske hipersonične rakete "kinžal".

Predsednik Rusije Vladimir Putin mogao bi eskalirati sukob u Crvenom moru kao odgovor na odbijanje Zapada da pristane na mirovne pregovore.

Filozof Aleksandar Dugin smatra da je neophodno naoružati protivnike SAD-a na Bliskom Istoku. On je ukazao da će se Izrael uskoro suočiti direktno s Libanom, te da je najbolje vreme da Rusija počne isporuke ozbiljnog naoružanja "Hezbolahu" i Hutima. Dugin je na svom Telegram kanalu naveo da Izraelci imaju nuklearno oružje, za razliku od njihovih protivnika, i da bi Rusija to mogla ispraviti pre nego što Tramp pobedi na izborima za predsednika SAD-a.

Dugin takođe smatra da bi nuklearno oružje trebalo rasporediti u Kubu, Nikaragvu, Venecuelu, Vijetnam i Iran, kao i da bi posebnu pažnju trebalo posvetiti Meksiku.

- Prešli su sve naše crvene linije. Hitno prelazimo njihove crvene linije. Logično, zar ne - zaključio je Dugin.