01.07.2024.

07:40

Foto: Shutterstock

Planeta

Situacija izmakla kontroli! NATO rasporedio "avakse", šta će sada Rusi?! Skenira se nebo iznad Ukrajine, okršaj može početi svakog časa!

Raspoređivanje ovih sistema će podržati pojačano prisustvo Alijanse u regionu i nadgledati rusku vojnu aktivnost, prenosi britanski portal UK Defence Journal (UKDJ), pozivajući se na izjavu bivšeg oficira Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva (RAF), koji je želeo da ostane anoniman.

- Zvanično, svi prikupljeni obaveštajni podaci šalju se samo državama NATO-a, ali poznato je da neke od tih nacija brzo dele informacije sa Ukrajinom, omogućavajući joj da se suprotstavi nadolazećim napadima. Zapadni obaveštajni podaci nude Ukrajini mogućnost da malo brže odgovori - rekao je bivši oficir RAF-a.

Portparol NATO-a Oana Lungesku izjavila je prošle godine, povodom sličnog raspoređivanja NATO sistema, da je Alijansa rešena "da zaštiti i odbrani svaki pedalj savezničke teritorije".

- Naš AWACS može da otkrije avione udaljene stotinama kilometara, što ih čini ključnom sposobnošću za odvraćanje i odbranu - dodala je ona.

Kao odgovor na ruski rat u Ukrajini, NATO je povećao vazdušno prisustvo u istočnoj Evropi dodatnim lovcima, osmatračkim avionima i tankerima, podseća britanski portal specijalizovan za oblast odbrane.

Od februara 2022, NATO AWACS sprovodi redovne patrole nad istočnom Evropom i regionom Baltičkog mora kako bi pratio ruske ratne avione u blizini granica NATO-a.