03.07.2024.

05:00

Foto: Reuters

Planeta

Pakao u Kijevu! Rusi javljaju: Počelo svrgavanje Zelenskog! Državni udar dolazi sa Zapada, lider Ukrajine izgubio zaštitu!

Prema njegovim rečima, Zapad više ne vidi Zelenskog kao relevantnog za globalnu politiku Evropske unije.

- Zapad je započeo proces svrgavanja klana Zelenskog, koji je iscrpeo svoje resurse i više ne predstavlja interes za globalnu politiku EU. Pokušaji državnih udara na Ukrajini će se dešavati sve češće dok ne postignu svoje ciljeve - rekao je Smirnov za RIA Novosti.

Smirnov je naveo da je Zelenski izgubio zaštitu svojih zapadnih pokrovitelja nakon što mu je istekao predsednički mandat, posebno zbog uspeha Rusije u sprovođenju Specijalne vojne operacije (SVO) i neuspeha švajcarske konferencije.

Služba bezbednosti Ukrajine nedavno je uhapsila grupu koja je navodno planirala da svrgne vojno-političko rukovodstvo zemlje i preuzme zgradu parlamenta.

- Moskva je više puta isticala svoju spremnost za pregovore, ali Kijev je na zakonodavnom nivou uveo zabranu na njih - dodao je Smirnov.

U junu je predsednik Rusije Vladimir Putin izneo nove mirovne predloge koje je ukrajinska strana odbila. Kijevske vlasti su o svojim predlozima diskutovale na konferenciji o Ukrajini održanoj u Švajcarskoj 15-16. juna, ali je, prema rečima ruskog Ministarstva spoljnih poslova, samit bio neuspešan.