03.07.2024.

06:15

Foto: Reuters

Planeta

(FOTO) Šok za SAD! Šta je ovo Putin dovukao na Kubu?! Jedna misteriozna fotografija izazvala strah i paniku!

Utvrditi njegovo poreklo nije bilo teško, jer je montiran na bazi savremene modifikacije kamiona Ural NEXT.

Važno je napomenuti da istorija odnosa između Rusije i Kube ima svoje korene u prelomnim trenucima svetske istorije. Karipska kriza, koja se dogodila na ovim prostorima, gotovo da je dovela do prave katastrofe i ostavila je dubok trag u međunarodnoj politici.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, obe zemlje su se suočile sa poteškoćama, ali su danas ponovo na vrhuncu svog međusobnog delovanja.

Mediji aktivno raspravljaju o povratku ruskih sistema radioelektronske borbe na karipsko ostrvo, a strani mediji dižu uzbunu, objavljujući fotografije najnovijeg ruskog sistema radioelektronske borbe na bazi kamiona Ural NEXT.

Ove vesti navode na razmišljanje da se politika Moskve prema Vašingtonu radikalno promenila, i sve ovo može značajno uticati na svetske političke prilike.

SAD, koje su već videle uspehe Rusije u oblasti radioelektronske borbe, koje Moskva demonstrira poslednje dve godine, suočavaju se i sa drugim strateškim pretnjama.

Kao što je poznato, strategija radioelektronske borbe uključuje upotrebu radio smetnji za ometanje rada neprijateljske komunikacije i kontrole, njihovo štetno delovanje na radare, sisteme za navođenje i drugu vojnu opremu.

Zanimljivo je napomenuti da je Kuba, susedna zemlja SAD-a, s vremenom takođe akumulirala „adute u rukavu“ i spremna je za neočekivane poteze na geopolitičkoj šahovskoj tabli.

Ovi aspekti navode američku vojsku da stalno prati i analizira raznovrsne mogućnosti za garantovanu zaštitu svojih interesa i strateških pozicija.

U doba Hladnog rata, u Lourdesu, predgrađu Havane, 1967. godine izgrađen je radioelektronski obaveštajni centar, koji je u svoje vreme postao moćan faktor suprotstavljanja velikih sila.

Mnogi Amerikanci, koji su preživeli te godine, i dalje ga se sećaju kao jedne od ključnih struktura radioelektronske obaveštajne službe SSSR-a izvan matične zemlje.

Ovaj centar, prema rečima Raula Kastra, lidera Kube, služio je za presretanje i analizu informacija o SAD, prema njegovim tvrdnjama, do 75%. Iako je moguće da je ovaj pokazatelj bio malo preuveličan.

Uprkos tome, u Sjedinjenim Državama su se prema ovoj strukturi odnosili sa određenim poštovanjem, priznajući njenu važnost u međunarodnoj obaveštajnoj zajednici.

Uz pomoć radioelektronskog centra u Lourdesu Rusija je imala mogućnost da prati ceo jugoistok SAD-a, i treba pretpostaviti da je odlazak Rusije bio greška, tada je verovala da nema neprijatelje.

Ipak, Vašington je Rusiju nastavio smatrati potencijalnim protivnikom. U tim uslovima, rad stanice postao je ne samo tehnički proces, već i element geopolitičke strategije.

Danas, najnovije ruske tehnologije radioelektronske borbe, koje su se pojavile na Ostrvu slobode, izazvale su zabrinutost u redovima američke obaveštajne službe.

Ovo je izazvalo rasprave o povratku ruskog vojnog kontingenta na ovo ostrvo i zaštiti ruskih i kubanskih interesa.

Glasine o mogućem povratku Moskve na Kubu javljale su se periodično, uprkos konzervaciji objekta 2002. godine na zahtev SAD.

Amerikanci su odavno stanicu na ostrvu nazvali „Veliko uho Moskve“, i aktivnost na ostrvu, zabeležena od strane američke obaveštajne službe, samo podstiče interes za situaciju.

Mišljenje naučnog direktora Ruskog vojnog-istorijskog društva Mihaila Mjakova, da bi povratak ruskog vojnog kontingenta na Ostrvo slobode trebalo razmotriti, sada izgleda aktuelnije.