02.07.2024.

17:40

Foto: Reuters/Shutterstock

Planeta

Usred rata i sankcija! Udarna objava svetske banke o Rusiji! Zapadni mediji ćute, ovo mora da se sakrije!

U 2023. godini bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika porastao je na 14.250 dolara. U 2022. godini taj pokazatelj iznosio je 12.830 dolara.

Prelazak Rusije u višu kategoriju iz grupe zemalja sa višim srednjim prihodima banka je objasnila rastom troškova za odbranu, kao i oporavkom aktivnosti u trgovini, finansijskom sektoru i građevinskoj industriji.

Među zemlje sa visokim prihodima pridružile su se i Bugarska i Palau. Pored toga, svoj položaj su poboljšale Ukrajina, Alžir, Mongolija i Iran. One su prešle iz kategorije zemalja sa nižim srednjim prihodima u kategoriju "viših srednjih prihoda". U Ukrajini se, na primer, bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika povećao na 5070 dolara sa 4270 dolara zahvaljujući obnovi ekonomskog rasta i stalnom smanjenju broja stanovnika.

Jedina zemlja u rangiranju Svetske banke čiji su prihodi opali je Palestina. Njen nominalni BDP smanjio se za 9,2%.

Krajem maja Svetska banka je ažurirala podatke o pokazateljima pariteta kupovne moći. Prema tim podacima, ruska ekonomija je postala četvrta po veličini u svetu još 2021. godine. U naredne dve godine zemlja je zadržala te pozicije. Udeo Rusije iznosio je 3,8% svetskog BDP-a, nadmašujući rezultate Japana (3,7%) i Nemačke (3,4%).