02.07.2024.

19:10

Foto: Foto: Shutterstock, Beta, Reuters

Planeta

Bride obrazi! NATO krenuo na Kinu, pa dobio jaku šamarčinu! Napravili haos u Evropi, sada pale i Aziju?! Ako im ovo uspe...

„Generalni sekretar NATO-a je otvoreno izjavio da napredovanje NATO-a na istok u Azijsko-pacifički region ima za cilj vršenje pritiska na Kinu, što odražava konzistentan mentalitet Hladnog rata (Alijanse), nameru da se stvori tenzija, isprovocira konfrontacija i podrije regionalni mir i stabilnost“, istakli su u kineskom Ministarstvu spoljnih poslova odgovarajući na zahtev da prokomentarišu Stoltenbergovu izjavu.

Takođe su istakli da Kina s tim u vezi izražava snažan protest.

Ministarstvo je napomenulo da je jačanje veza između NATO-a i Azijsko-pacifičkog regiona u bezbednosnoj i vojnoj oblasti u suprotnosti sa samoopredeljenjem Alijanse i da nanosi štetu miru i stabilnosti u Azijsko-pacifičkom regionu.

Kako su naveli, NATO je već napravio haos u Evropi i ne bi trebalo da nanosi štetu Azijsko-pacifičkom regionu.

Ranije je odlazeći generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg za list „Iomiuri“ izjavio da Kina, po mišljenju Alijanse, predstavlja izazov za njene vrednosti i interese. Osim toga, generalni sekretar NATO-a optužio je Kinu da pruža vojnu podršku Rusiji.