04.07.2024.

05:15

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Kakav poklon Putinu! Tramp mu daje sve ovo! Zapadni mediji histerišu, završava rat u Ukrajini i smiruje celu Istočnu Evropu?!

"Donald Tramp radi na sporazumu prema kojem NATO preuzima obavezu da se ne širi na istok, posebno na Ukrajinu i Gruziju", piše list pozivajući se na dva stručnjaka za nacionalnu bezbednost iz redova Trampovih pristalica.

Prema podacima Politika, Tramp razmatra sporazum sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom o tome koje zemlje će u budućnosti moći da se pridruže savezu.

Izvori lista takođe navode da Tramp može povući bezbednosne garancije za zemlje saveza koje izdvajaju manje od 2% svog BDP-a na odbranu, iako će sam američki "nuklearni kišobran" i vojne baze ostati u Evropi.

Ovaj potez mogao bi se tumačiti kao kršenje člana 5 NATO ugovora, koji obavezuje svakog člana da preduzme "neophodne mere" za pružanje pomoći partnerima koji su napadnuti. Međutim, članovi Trampovog spoljnopolitičkog "think tanka" ističu da je formulacija člana 5 fleksibilna i ne obavezuje nijednog člana da odgovori vojnom silom.

Istovremeno, jedan od izvora navodi da Tramp nije odbacio razmatranje drugih planova za budućnost, uključujući, između ostalog, "isporuke značajne količine naoružanja Ukrajini."