03.07.2024.

11:41

Foto: Reuters

Planeta

Ovde udaraju?! NATO grad spreman za ruske tenkove! Hitno prave liniju odbrane oko prestonice, dovlače i "zmajeve zube"?!

Gradonačelnik Viljnusa, Valdas Benkunskas, naglasio je da je postavljanje ovih prepreka na prilazima gradu neophodno kako bi se sprečilo kretanje vojnih vozila i obezbedila sigurnost građana.

- Kao glavni grad, Viljnus je prioritetna meta - objasnio je Benkunskas, ističući razloge za ove zaštitne mere.

U međuvremenu, Letonija, druga baltička država, već je započela izgradnju utvrđenja na granici sa Rusijom i Belorusijom. Plan Letonije uključuje stvaranje lanca uporišta duž granice u narednih pet godina, uz budžet od 303 miliona evra. Ova inicijativa podrazumeva kopanje protivtenkovskog jarka i postavljanje "zmajevih zuba" duž granice, ali bez minskih polja.

Bivši zamenik ministra nacionalne odbrane Poljske i komandant kopnenih snaga, Valdemar Skržipčak, izjavio je da Poljska i Litvanija treba da izgrade utvrđenja i postave minska polja na svojim granicama sa Rusijom i Belorusijom kako bi se zaštitile od potencijalne agresije.

Podsećanja radi, Ukrajina nije uspela da postavi barijeru od "zmajevih zuba" kako bi zaštitila Harkovsku oblast od napada.