04.07.2024.

12:10

Foto: Shuterstock/Reuters

Planeta

Da li će Orban promeniti sudbinu sveta?! Sve oči uprte u njega, Mađari će pokušati nemoguće! Potreban i preokret u SAD, a onda...

U utorak je Viktor Orban posetio Kijev, što je bio prvi takav poset u dvanaest godina. Od 1. jula Mađarska predsedava Savetu Evropske unije na šest meseci. Na konferenciji za štampu sa Volodimirom Zelenskim mađarski premijer je rekao da je zatražio od Zelenskog da razmotri mogućnost prekida vatre pre početka pregovora o rešavanju situacije u Ukrajini.

- Orban je otišao kod Zelenskog i razgovarao o svemu. Pitanje broj jedan je prekid vatre i mir. Očigledno je da se stavovi Mađarske i Ukrajine po tom pitanju razlikuju, ali je moguće približavanje... Nadamo se da će se ukrajinski stav pre ili kasnije ublažiti kao rezultat pregovora i da će prekid vatre i mir postati mogući. Uslov za to su promene u američkoj politici - rekao je Nogradi.

Prema njegovim rečima, predsednik SAD Džo Bajden je "star, bolestan 81-godišnjak" čiju ponovnu kandidaturu podržava sve manje ljudi unutar Demokratske stranke.

- Mislim da bi u toku šestomesečnog mađarskog predsedavanja trebalo da dođe do kvalitativnih promena u ukrajinskoj politici - istakao je ekspert.

Nogradi je takođe dodao da je na pregovorima očigledno morala biti razmatrana situacija sa Mađarima u Zakarpatskoj oblasti. Ukrajinske vlasti "su mnogo puta mnogo toga obećale," a Mađarska se "bori" za vraćanje prava mađarskoj nacionalnoj manjini koja su imali ranije. Zaključci će se donositi na osnovu daljih činjenica, smatra Nogradi.