Autor: Informer.rs

03.07.2024.

10:19

Foto: EPA

Planeta

Putin stigao u Kazahstan! Počinje samit Šangajske organizacije za saradnju!

Pomoćnik predsednika za međunarodne poslove Jurij Ušakov rekao je novinarima da je glavni program samita planiran za četvrtak, a danas Putin ima isplaniran ceo niz važnih bilateralnih sastanaka sa više svetskih lidera, između ostalih i sa Si Đinpingom i Redžepom Tajipom Erdoganom, rekao je novinarima pomoćnik predsednika za međunarodne poslove Jurij Ušakov.

Prema njegovim rečima, raspored ruskog lidera 4. jula uglavnom uključuje učešće na samitu, ali će možda biti vremena i za organizovanje kratkih bilateralnih kontakata.

Očekuje se da na samitu ŠOS-a u Astani budu potpisana 24 dokumenta, kao i završna deklaracija i izjava o posvećenosti pricipima dobrosusedskih odnosa i jedinstva.

Samit ŠOS-a će se održati 3-4. jula u Astani. Događaj će biti održan pod sloganom „Jačanje multilateralnog dijaloga – težnja ka održivom miru i razvoju“.

Šta je ŠOS?

Šangajska organizacija za saradnju, poznata i kao Šangajski pakt, je transkontinentalni politički, ekonomski, bezbednosni i vojni savez.

Po geografskom obimu i broju stanovnika, najveća je svetska regionalna organizacija, koja pokriva 60% površine Evroazije, 40% svetske populacije i više od 30% globalnog BDP-a.

Informer

 

Grupa Šangajska petorka nastala je 26. aprila 1996. potpisivanjem Ugovora o produbljivanju vojnog poverenja u pograničnim regionima u Šangaju od strane šefova država Kine, Kazahstana, Kirgistana, Rusije i Tadžikistana.

ŠOS-om upravlja Veće šefova država HSC, njegovo vrhovno telo za donošenje odluka, koje se sastaje jednom godišnje.

Vojne vežbe se takođe redovno izvode među pripadnicima radi promovisanja saradnje i koordinacije protiv terorizma i drugih spoljnih pretnji, te održavanja regionalnog mira i stabilnosti.

Informer

 

Organizacija ŠOS osnovana je 2001. godine i uključuje: Indiju, Iran, Kazahstan, Kinu, Kirgistan, Rusiju, Tadžikistan, Pakistan i Uzbekistan.

Zemlje posmatrači su: Avganistan, Belorusija i Mongolija.

Zemlje-partneri su: Azerbejdžan, Jermenija, Kambodža, Nepal, Ujedinjeni Arapski Emirati, Turska i Šri-Lanka.