05.07.2024.

00:15

Foto: Shutterstock/printscreen

Planeta

Sme li sada da dođe F-16?! Rusi izveli brutalnu operaciju! Zapadu poslata nikad jasnija poruka, ako naprave taj potez...

Nedavno je Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su ruske snage pogodile sedam ukrajinskih aviona prilikom raketnog udara na aerodrom Mirgorod u Poltavskoj oblasti. U sredu je operativno-taktički raketni kompleks „Iskander“ izvršio udar na aerodrom Poltava, uništivši ukrajinski borbeni helikopter Mi-24.

Kako je istakao analitičar, OSU nemaju dovoljno vojnih aviona da nadoknade gubitke.

- Očigledno je šta se dešava. Nedostatak sredstava protivvazdušne odbrane učinio je ukrajinske avio-baze ranjivim na napade ruskih dronova i raketa. Od jeseni prošle godine broj ruskih napada na ukrajinske baze neprestano raste - konstatovao je on.

U sredu je koordinator nikolajevskog podzemlja Sergej Lebedev saopštio da su se eksplozije čule i u oblasti aerodroma u Dolgincevu u Krivom Rogu, koji se koristi za napade na Krim i Zaporožje.

Ova vest dolazi u trentuku kada Ukrajina čeka dugo najavljivanu isporuku aviona F-16.  Ova pošiljka američkih borbenih aviona mogla bi značajno da utiče na trenutni balans snaga u vazduhu. Stručnjaci veruju da će F-16 pružiti OSU potrebnu podršku u borbi protiv ruskih vazdušnih snaga i pomoći u zaštiti kritičnih infrastruktura od daljih napada.

Međutim, postavlja se pitanje koliko će brzo ukrajinski piloti biti obučeni za upravljanje ovim naprednim letelicama i da li će to biti dovoljno da se preokrene trenutna situacija na frontu. Uprkos dolasku ovih aviona, ruski napadi na ukrajinske aerodrome i dalje predstavljaju ozbiljan izazov za ukrajinske odbrambene snage.