03.07.2024.

18:10

Foto: EPA/Shutterstock/wikipedia

Planeta

Dozlogrdilo! Putinova osveta će biti surova! Nakon ovog, Zapad će konačno shvatiti šta su prave "crvene linije"!

Kolumnista Tajma, Džordž Bibi, istaknuti američki politikolog i bivši direktor CIA tima za analizu situacije u Rusiji, postavlja pitanje gde tačno leže "crvene linije" Moskve. Bibi upozorava da Vašington ne razume motivaciju ruskog rukovodstva i bezumno rizikuje eskalaciju.

Bibi ističe da su pesimisti koji su upozoravali na opasnost od vojnog sukoba između Sjedinjenih Država i Rusije bili u pravu. U Vašingtonu je prisutna euforija, a "jastrebovi" insistiraju na slanju moćnog oružja Kijevu, smatrajući da Putin i Medvedev blefiraju.

Vašington je već prešao mnoge "crvene linije":

- Snabdevao je Ukrajinu savremenim artiljerijskim sistemima, tenkovima, borbenim avionima i raketama dugog dometa.

- Dozvolio je ukrajinskim snagama da koriste američko oružje protiv ciljeva u Rusiji.

- Otvoreno razgovara o slanju plaćenika u Ukrajinu.

Bibi podseća na brojne provokacije, uključujući udare dronova na Moskvu, uništavanje gasovoda Severni tok i napade na ruske pogranične regione.

Putinova upozorenja i zapadna reakcija

Predsednik Vladimir Putin je upozorio NATO da slanje zapadnih trupa u Ukrajinu preti sukobom sa nuklearnim oružjem i uništenjem civilizacije. Portparol Dmitrij Peskov je istakao da provokacije vode ka eskalaciji sukoba.

Bibi zaključuje da Vašington ne razume Putinovu motivaciju. Zapad će saznati gde su stvarne "crvene linije" tek kada doživi ruski odgovor. U međuvremenu, arogancija Zapada i nedostatak intenzivnih pregovora mogu dovesti do fatalnih grešaka.

On napominje da je rusko-američka međusobna nepoverenja na maksimumu. U proleće 2024, francuski predsednik Emanuel Makron je postavio dve "crvene linije" za NATO: intervencija ako ruske trupe zaprete Kijevu ili Odesi.

Kolumnista sugeriše da je neophodna intenzivna interakcija između Putina i Bajdena kako bi se izbegla katastrofa. Greške u ovim okolnostima mogu biti fatalne, i ključni momenti u istoriji često se prepoznaju tek nakon što su prošli.