03.07.2024.

17:10

Foto: Shutterstock

Planeta

Gotovo, prekidaju sve! Rusija donela radikalnu odluku! Upravo objavljeno: Moskva obustavlja...

"Pristrasni i diskriminatorni pristupi, dvostruki standardi i totalna rusofobija svedoče o krajnjoj degradaciji Parlamentarne skupštine OEBS-a kao mehanizma međuparlamentarne saradnje", kritikuje Rusija u svom saopštenju.

"Brojni pozivi" ruskih parlamentaraca na "ravnopravan međuparlamentarni dijalog i stvaranje evropske bezbednosne arhitekture nisu naišli na razumevanje niti na adekvatnu reakciju" čelnika ove strukture OEBS-a, stoji u saopštenju objavljenom na Telegramu.

"Zbog toga ruski senatori i poslanici Državne dume smatraju opravdanim i legitimnim privremeno prekinuti učešće ruske delegacije u Parlamentarnoj skupštini OEBS-a, kao i obustaviti plaćanje ruskog doprinosa budžetu ove organizacije", stoji u objavi.

Sličnu deklaraciju usvojio je i donji dom ruskog parlamenta.

OEBS je organizacija osnovana u avgustu 1975. godine kada su se zapadni i sovjetski blok dogovorili o osnivanju platforme za dijalog između dva neprijateljska tabora. Danas OEBS čini 57 zemalja. Od početka rata u Ukrajini u februaru 2022. godine, organizacija prolazi kroz najtežu krizu u svojoj istoriji. Ukrajina istovremeno uzalud poziva na isključenje Rusije iz OEBS-a, kao što je to učinio Savet Evrope, iz kojeg je Moskva isključena u martu 2022. godine.