03.07.2024.

19:11

Foto: Tanjug

Planeta

Hitno! Grčka na udaru razorne oluje! Turistima stiglo dramatično upozorenje: Ako letujete na ovim lokacijama...

Kako je izjavio Kikilias, predviđaju se snažne oluje.

- Komisija za procenu rizika nas je na jutrošnjem vanrednom sastanku informisala o opasnim vremenskim uslovima, uključujući jake oluje i intenzivne grmljavine, koje se očekuju sutra u mnogim delovima zemlje - saopštio je ministar.

Prema prognozama, najveći problemi će se pojaviti u jutarnjim satima na Halkidikiju i susednim oblastima (uključujući južne delove okruga Solun, Ser, Kavala i Sporade), dok će se od podneva do kasno uveče nevreme proširiti na Ftiotidu, Fokidu, Vojotiju, Atiku, Korintiju i Argolidu.

- Zbog ove oluje potrebno je obratiti posebnu pažnju, posebno u vezi sa munjama na kopnu i moru. Građani mogu posetiti sajt Civilne zaštite za dodatne informacije o zaštiti od munja - dodaje se u saopštenju ministra.

Stanovnici i turisti moraju biti posebno oprezni zbog naglih oluja na moru, koje su veoma opasne, dok u oblastima gde se očekuju intenzivne kiše treba obratiti pažnju na reke i potoke.

- Činjenica da smo do juče imali velike požare, a sutra ćemo se suočiti sa ekstremnim kišama, pokazuje razmere klimatske krize koju trenutno doživljavamo u našoj zemlji - istakao je Kikilias.

Koordinacioni odbor Civilne zaštite uskoro će se sastati kako bi Vatrogasna služba, Obalska straža, ELAS, Oružane snage i lokalne vlasti bile u punoj pripravnosti, navodi se u saopštenju.