03.07.2024.

21:36

Foto: Shutterstock, AP, EPA

Planeta

Zelenski traži od Trampa da mu otkrije detalje plana za rešavanje krize u Ukrajini! Putin se ne oglašava, a i zašto bi?!

- Ako Tramp zna kako da okonča ovaj sukob, trebalo bi da nam kaže o tome odmah. Ako postoje rizici za ukrajinsku nezavisnost, ako izgubimo državnost, želimo da budemo spremni za ovo, želimo da znamo - istakao je Zelenski u skoro sat vremena dugom intervjuu za Bloomberg televiziju.

On je poručio kako je "potencijalno spreman" da se sastane sa Trampom i sasluša njegove predloge. Istovremeno, Zelenski je naglasio da u inostranstvu „ne mogu da planiraju njegov i živote ukrajinskih ljudi i dece". 

Zelenski zahteva da jmi se jasno saopšti da li će Kijev "imati snažnu podršku SAD u novembru ili će ostati potpuno sam". Lider Ukrajine je kritikovao zapadne partnere zbog kašnjenja u isporuci oružja.

Podsetimo, Tramp je više puta poručio da će, ako pobedi na predsedničkim izborima, rat u Ukrajini zaustaviti u roku od 24 sata i da je to lako učiniti. 

Ipak, Kremlj sumnja u Trampovu sposobnost da okonča ukrajinski sukob u roku od 24 sata. Kako je primetio pres-sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov, za to će biti potrebno mnogo više vremena.