04.07.2024.

13:10

Foto: Shutterstock

Planeta

Šta se ovo dešava?! Ukrajinci povukli šokantan potez! Rusi ih porazili na Volči, oni opet krenuli u juriš - rezultat je stravičan!

Oblast u kojoj OSU redovno pokušava da forsira reku uz pomoć mostograditelja je komplikovana za izvođenje takve operacije iz nekoliko razloga.

Glavni razlog je geografija. Dužina reke sa rukavcima i protokama iznosi 40-45 km. Prema informacijama dobijenim od zarobljenih ukrajinskih vojnika, veliki broj rukavaca i potoka trebalo je da olakša zadatak forsiranja i obezbedi tajnost operacije.

Verovatno se računalo na to da će izvan Volčanska posmatranje zone borbenih dejstava biti manje intenzivno, ali u praksi je ispalo suprotno.

Strme ilovače rečnih obala ne dozvoljavaju u potpunosti korišćenje teške tehnike. Zbog toga OSU mora da angažuje dodatne snage i inženjersku tehniku za obezbeđivanje prelaska.

Kao rezultat toga, kretanje kopnenih trupa se otkriva iz vazduha i Oružane snage Ruske Federacije (OS RF) nanose masovne artiljerijske udare po prelazima protivnika.

Glavni udar, koji ukrajinska vojska pokušava da izvede već nekoliko nedelja, je jedina dostupna opcija koja bi omogućila razvlačenje odbrane OS RF kod Volčanska.

Međutim, prvobitni plan sa brzim bočnim probojem očigledno nije uspeo. Rezervne jedinice mehanizovanih i jurišnih brigada OSU, dopunjene velikim brojem mobilisanih, ginu i u fazi akumulacije snaga i u fazi približavanja obalama reke.

Alternativnih akcija sa ukrajinske strane za sada nema. Zbog toga gubici OSU u tehnici i ljudstvu nastavljaju da rastu, a volčanski pravac počinje da zahteva sve više rezervi, koje su vitalno potrebne na drugim delovima fronta.