04.07.2024.

21:00

Foto: Reuters

Planeta

(FOTO) Šta se ovo dešava?! Zaratili Rusi i Le Penova, jedna objava izazvala haos! Na TV je pitali za komentar, a ona...

Voditelj je Le Pen postavio pitanje o mogućoj podršci njene stranke od strane Moskve u kontekstu parlamentarnih izbora u Francuskoj, navodeći kao primer objavu ruskog ministarstva.

- Kada napravite tako očigledan i provokativan tvit, to se može smatrati oblikom mešanja u poslove Francuske - odgovorila je Le Pen voditelju.

Le Pen je takođe dodala da ne oseća odgovornost za "provokacije Rusije protiv Francuske i predsednika Emanuela Makrona."

Spomenuti tvit Ministarstva spoljnih poslova Rusije sadržao je komentar savetnika-predstavnika ministarstva Andreja Nastasjina, koji se odnosio na trenutne parlamentarne izbore u Francuskoj, na kojima je stranka Marin Le Pen, "Nacionalno okupljanje," dobila relativnu većinu glasova u prvom krugu. Kao ilustracija korišćena je fotografija Le Pen sa jednog stranačkog skupa.

Govoreći o pomoći Ukrajini, Le Pen je naglasila da će njena stranka nastaviti da podržava Kijev u slučaju da osvoji apsolutnu većinu u parlamentu, ali neće dozvoliti direktno učešće francuskih vojnika u sukobu.

Prema zvaničnim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova Francuske, u prvom krugu parlamentarnih izbora, stranka "Nacionalno okupljanje" zajedno sa saveznicima iz Republikanske stranke osvojila je 33,15% glasova, što će im doneti do 270 od 577 mesta u parlamentu. Koalicija levih "Novi narodni front" dobila je 27,99%, dok je koalicija predsednika Emanuela Makrona završila na trećem mestu sa 20,04%. Drugi krug izbora biće održan 7. jula.