04.07.2024.

19:15

Foto: Reuters

Planeta

Pokrenut osvetnički napad! Francuzi i Amerikanci pokušavaju da spreče eskalaciju, a oni ih zasuli raketama!

Izraelska vojska je saopštila da su "brojni projektili i sumnjivi vazdušni ciljevi" ušli na njenu teritoriju, od kojih su mnogi presretnuti.

Izraelske službe za vanredne situacije saopštile su da nema prijavljenih žrtava. Veruje se da je današnji napad osveta za ubistvo jednog od viših komandanata Hezbolaha. Izraelska vojska saopštila je juče da je u utorak ubila Mohameda Nameha Nasera, koji je bio šef jedne od tri regionalne divizije Hezbolaha u južnom Libanu. Naser je ubijen u vazdušnom napadu u blizini priobalnog grada Tira u južnom Libanu.

Sukob bi se mogao preliti na ceo region

Tenzije na granici između Izraela i Libana su eskalirale poslednjih dana. Sjedinjene Države i Francuska ulažu ogromne napore da spreče eskalaciju sukoba u sveopšti rat koji bi se mogao preliti na ceo region. 

Tenzije između Izraela i Libana izbile su ubrzo nakon izbijanja rata u Gazi. Hezbolah kaže da napada Izrael u znak solidarnosti sa Hamasom, još jednim saveznikom Irana. Desetine hiljada ljudi sa obe strane granice raseljeno je u borbama.

Na severu Izraela ubijeno je 16 vojnika i 11 civila. U Libanu je ubijeno više od 450 ljudi, uglavnom boraca, ali i nešto civila. Današnji napad dolazi u trenutku kada izraelska vlada raspravlja o sporazumu o postepenom prekidu vatre u Gazi. Sjedinjene Države stoje iza plana koji poziva Hamas da oslobodi sve taoce u zamenu za trajni prekid vatre i povlačenje izraelskih snaga iz Gaze. Međutim, za sada se čini da nijedna strana nije u potpunosti prihvatila plan.