Autor: Informer.rs

04.07.2024.

18:58

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Novi hladini rat? Putin uručio hladan tuš Amerikancima! Vašington je prešao crvenu liniju, otpočeli smo proizvodnju novog oružja!

Sporazum o nuklearnim snagama srednjeg dometa INF iz doba Hladnog rata zabranjivao je ove sisteme, ali su se SAD povukle iz njega 2019.

Moskva je odlučila da zadrži zabranu sve dok je se i Vašington pridržava.

- Kao što sam rekao, u vezi sa povlačenjem SAD iz ovog sporazuma i najavom da počinju proizvodnju, takođe smatramo da imamo pravo da započnemo istraživanje, razvoj i u budućnosti proizvodnju - rekao je Putin na sastanku konferencija za novinare nakon samita Šangajske organizacije za saradnju ŠOS u Kazahstanu.

Putin je dodao da su u toku istraživanje i razvoj da je Moskva spremna da započne proizvodnju.

- Već smo, u principu, dali relevantna uputstva našoj industriji - dodao je on.

Informer

 

Putin je na sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost u Moskvi prošle nedelje pomenuo mogućnost da bi Rusija mogla da obnovi proizvodnju ranije zabranjenih raketnih sistema, navodeći „neprijateljske akcije“ SAD.

- Sada znamo da SAD ne samo da proizvode ove raketne sisteme, već su ih donele i u Evropu, Dansku, da ih koriste u vežbama. Ne tako davno je objavljeno da su na Filipinima - objasnio je tada Putin.

Potezi Vašingtona nisu ostavili Moskvi drugog izbora osim da oživi svoje programe srednjeg i kratkog dometa, rekao je on, dodajući da će oni biti raspoređeni „na osnovu stvarne situacije, ako bude potrebno“.

Informer

 

INF sporazum iz 1987. zabranio je i SAD i Sovjetski Savez da proizvode i postavljaju balističke i krstareće rakete na kopnu – kao i njihove odgovarajuće lansere dometa od 500 do 5.500 km.

Ugovor nije uticao na vazdušne ili morske sisteme istog dometa.

Ovo je pomoglo da se smanje tenzije oko raspoređivanja nuklearnog oružja u Evropi.

Rusija kao naslednica SSSR-a nastavila je da se pridržava sporazuma, istovremeno izazivajući zabrinutost da su američka postrojenja u istočnoj Evropi, navodno dizajnirana kao protivraketna odbrana, prekršila sporazum jer su njihovi lanseri takođe mogli da raspoređuju municiju za kopneni napad.

Vašington se 2019. povukao iz sporazuma, optužujući Moskvu da ga je prekršila, a da nije ponudio dokaze koji potkrepljuju tu tvrdnju.