04.07.2024.

21:37

Foto: Foto: Shutterstock, EPA Images, Reuters

Planeta

Rusija ih je decenijama čuvala, a oni sada prave strateško partnerstvo sa SAD! Moskva će ovu izdaju kazniti kad-tad!

- Srećan sam što mogu da konstatujem da se posvećenost daljem širenju naše saradnje u demokratskim reformama, unapređenju ekonomske i energetske otpornosti, pravosuđu, borbi protiv korupcije, bezbednosnoj saradnji i saradnji na drugim poljima ogleda u viziji podizanja strateškog dijaloga između Jermeniju i SAD na nivo strateškog partnerstva - rekao je jermenski premijer.

Prema Pašinjanu, "Jermenija veoma ceni ulogu Sjedinjenih Država u procesu izgradnje mira u našem regionu i duboko ceni podršku SAD suverenitetu, nezavisnosti, demokratiji, teritorijalnom integritetu i nepovredivosti granica Republike Jermenije u u skladu sa Deklaracijom iz Alma-Ate iz 1991. godine".

- Želeo bih da iskoristim ovu priliku da ponovo potvrdim posvećenost Jermenije mirovnoj agendi i izrazim uverenje da će naše kontinuirano i jačanje partnerstva u ovom kritičnom trenutku doprineti izgradnji mirne i prosperitetnije budućnosti za naše dve zemlje i region - rekao je Jermen rekao je premijer.

Podsetimo, čak 95 do 97 odsto odbrambenih odnosa Kermenije bilo je vazano za Rusku Federaciju. U međuvermenu, posle katastrofe u Nagorno Karabahu, Jerevan se okreće Zapadu i okrivljuje Moskvu za taj  poraz. Premijedr Pašinjan želi da Jermenija napusti i članstvo u Organizaciji ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) koju predvodi Rusija, uz opravdanje kako je Jermeniji potrebna nova strategija nacionalne bezbednosti, kao i da će ojačati svoju vojsku.

Moskva upozorava Jerevan da Zapad pokušava da zabije klin između Jermenije i Rusije, kao i da Jermeniji nije u interesu da napusti ODKB.