05.07.2024.

13:34

Foto: EPA

Planeta

Haos u Briselu, pobesneli zbog Orbanovog sastanka sa Putinom! Nižu se objave, spremaju mu kaznu?!

Prema njegovim rečima, Orbanova poseta Rusiji „podriva jedinstvo“ Evropske unije.

Predstavnik je istakao da će ovaj potez mađarskog premijera dovesti u pitanje tradicionalnu posetu članova EK Mađarskoj, koja je preuzela predsedavanje Savetom EU.

Mamer je naglasio da uprkos tome što je Orban sam izjavio da nema mandat EU za pregovore sa Rusijom, „svima je jasan kontekst da se poseta održava pet dana nakon početka predsedavanja Savetom EU“.

Predstavnik je takođe istakao da je Orbanova poseta usmerena na smanjenje napetosti u odnosima sa Rusijom, što ne odgovara strategiji EU.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen poručila je da umirivanje neće zaustaviti ruskog predsednika Vladimira Putina.

"Mađarski premijer Viktor Orban u poseti Moskvi: Umirivanje neće zaustaviti Putina. Samo jedinstvo i odlučnost će utrti put ka sveobuhvatnom, pravednom i trajnom miru u Ukrajini", navela je fon der Lajen na društvenoj mreži Iks.

Oglasila se i premijerka Estonije, nova šefica diplomatije EU Kaja Kalas:

"U Moskvi, Viktor Orban ni na koji način ne predstavlja EU ili stavove EU. On iskorišćava poziciju predsedavajućeg EU da bi sejao zabunu. EU je jedinstvena, jasno iza Ukrajine i protiv ruske agresije", napisala je Kalas na mreži X.

Prethodno, portparol mađarskog premijera Bertalan Havaši izjavio je da je mađarski premijer Orban doputovao u Moskvu, gde planira da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i razgovara o načinima za rešavanje ukrajinske krize.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je da se u Kremlju očekuje sastanak Putina i Orbana, koji je stigao u radnu posetu Moskvi. Kako je dodao, jedna od tema predstojećeg razgovora biće i Ukrajina.

Posetu mađarskog premijera unapred nisu bili najavili ni Moskva ni Budimpešta, iako su glasine o tome procurele u medije. Pre dolaska u Rusiju, Orban je posetio Kijev gde se sastao sa šefom ukrajinskog režima Vladimirom Zelenskim.

Ranije je šef diplomatije EU Žozep Borelj izjavio da Orban nije dobio nikakav mandat od Saveta EU za posetu Rusiji.

Reagovao je i odlazeći šef Evropskog saveta Šarl Mišel, koji je rekao da Mađarska nema ovlašćenja da razgovara sa Rusijom u ime Evropske unije. On je istakao da EU insistira na tome da se nikakvi pregovori o sukobu ne mogu održati bez Kijeva. Mađarska je 1. jula zvanično preuzela predsedavanje u Savetu Evropske unije.