Autor: Informer.rs

05.07.2024.

18:36

Foto: EPA/NECATI SAVAS

Planeta

Erdogan se oteo Zapadu! Nećemo da nas američki trgovci oružjem uvuku u treći svetski rat!

Ruski predsednik Vladimir Putin nedavno je izneo niz predloga u cilju okončanja neprijateljstava u Ukrajini, insistirajući da je Moskva uvek bila otvorena za dijalog. Međutim, Ukrajina i njeni zapadni pristalice odbacili su ove predloge kao nerealne i neiskrene.

Obraćajući se novinarima u predsedničkom avionu dok se vraćao sa samita Šangajske organizacije za saradnju ŠOS u Astani u Kazahstanu u petak, Erdogan je požalio da „nažalost, postoje zemlje i elementi na Zapadu koji zastupaju pristup koji otvara put za Treći svetski rat.

On je okrivio proizvođače oružja za guranje sopstvenih ciljeva dok zapadne sile nastavljaju da usmeravaju vojnu pomoć Ukrajini.

- Očigledno je da je trgovcima oružjem potreban novac. A tržište za trgovce oružjem je Zapad - rekao je Erdogan.

Šef turske države je rekao da, nasuprot tome, Rusija promoviše dijalog i mirno rešavanje ukrajinskog sukoba.

Informer

 

On je rekao da Ankara pomno prati sve u vezi sa sukobom i da se nada da će Kijev i Moskva uskoro zaključiti mirovni sporazum.

Dva šefa država sastala su se u sredu u Astani na marginama skupa ŠOS.

Iako nije članica organizacije, Turska ima status partnera u dijalogu.

Govoreći o pitanju potencijalnog mirovnog sporazuma sa Ukrajinom tokom samita u četvrtak, Putin je rekao da su vrata mira i dalje otvorena.

„Istanbulski sporazumi... nisu nestali, parafirao ih je šef ukrajinske pregovaračke delegacije, što očigledno znači da je Ukrajina njima bila prilično zadovoljna“, rekao je on.

Šef ruske države je mislio na nacrt dokumenta koji je bio na ivici da bude formalno potpisan u glavnom gradu Turske u proleće 2022.

Informer

 

- Sporazum je predviđao da se Ukrajina obaveže na trajnu neutralnost, uz smanjenje vojske u zamenu za određene bezbednosne garancije - rekao je Putin.

Moskva tvrdi da je razgovore prekinuo tadašnji premijer Velike Britanije Boris Džonson.

Dok je britanski političar oštro demantovao optužbe, službenici koji su u to vreme bili bliski Vladimiru Zelenskom su praktično priznali da je Džonson odigrao ključnu ulogu u ometanju pregovora ohrabrujući Kijev da nastavi borbu.

Prošlog meseca, predsednik Putin je rekao da je Rusija spremna da odmah pokrene mirovne pregovore sa Ukrajinom ako Kijev povuče trupe iz Donbasa i dva druga njegova bivša regiona, kao i da se obaveže na neutralni status.

Kijev i njegovi zapadni pristalice brzo su odbacili predlog kao ultimatum.