06.07.2024.

14:25

Foto: reuters/youtube

Planeta

Potres u Americi! Jedna od najbogatiih žena na svetu poslala pismo Bajdenu! Uz nju su još neki milijarderi - svi traže samo jedno!

Uticajna grupa donatora, osnovana da zaštiti institucije američke demokratije, uputila je u petak ujutru pismo Bajdenu pozivajući ga da okonča svoju kandidaturu za reizbor.

"Sa poštovanjem vas pozivamo da se povučete iz reizbora zarad naše demokratije i budućnosti naše nacije", navodi se u pismu koje je potpisalo 168 građanskih lidera i biznismena.

Pismo je savetnicima Bele kuće poslala grupa Leadership Now Project koja je osnovana 2018. godine kao odgovor na rastuću zabrinutost zbog pretnji demokratskim normama.

Među potpisnicima su i jedna od najbogatijih žena na svetu Kristi Volton, udovica Džona Voltona, sina Sema Voltona, osnivača “Volmarta”, najvećeg maloprodajnog lanca na svetu “Volmart”, kao i penzionisani komesar NFL i advokat Pol Talijabu, milijarder investitor Majk Novograc, nekadašnji izvršni direktor Gugla Ning Mosberger Tang, profesor Pravnog fakulteta na Harvardu Lorens Lesig...

Danijela Balu-Ares, izvršna direktorka grupe, koja je radila u administraciji Baraka Obame, odbila je da komentariše pismo.

- Naša briga broj jedan je rizik koji bivši predsednik (Donald) Tramp predstavlja za ekonomiju i nacionalnu bezbednost, ali i rizik da podriva vladavinu zakona. Takođe sarađujemo sa članovima Predstavničkog doma i Senata dajući do znanja našu zabrinutost - rekla je Balu-Ares za CNN.

Takođe je rekla da očekuje da će svi članovi grupe i dalje podržavati Bajdena ako nastavi trku protiv Trampa, međutim, kako kaže, sada je mnogo veća verovatnoća da će aktuelni šef države i kandidat demokrata izgubiti nego pobediti.

Informer

Šta kaže pismo

Grupa je u pismu pohvalila Bajdenove decenije javne službe i upozorila na navodne pretnje koja donosi eventualni drugi mandat Trampa.

- Rizici za Ameriku su duboki: globalna i domaća nestabilnost, napuštanje naših saveznika, bratski kapitalizam, politička odmazda i dalja erozija prava žena i drugih grupa. Vreme je da učvrstite svoje nasleđe prenošenjem baklje baš kao što je to učinio Džordž Vašington - dodaje se u pismu.

Portparol izbornog štaba Bajdena oglasio se saopštenjem o predsednikovim dostignućima i Trampovoj nesposobnosti za funkciju.

"Ekonomisti upozoravaju da će Tramp pojačati inflaciju i pustiti nas u recesiju dok će agenda predsednika Bajdena nastaviti da smanjuje troškove i podstiče rast radnih mesta. Izbor na ovim izborima za svakoga ko želi da Amerika uspe ne može biti jasniji", rekao je portparol kampanje Čarls Lutvak.