07.07.2024.

06:00

Foto: Shutterstock/printscreen

Planeta

Hitno! Počela velika ruska operacija! NASA sateliti uočili nešto jezivo: Gore ključne baze, sve nestaje u plamenu!

Kako se 19. jul bliži kao dan “D” kada bi prvi donirani lovački borbeni avioni F-16 trebali da stignu u Ukrajinu, ruska vojska 1. jula započela je masovno raketiranje nekoliko vojnih aerodroma koji su označeni kao mesta baziranja američkih borbenih aviona.

Ovo je drugi aerodrom u Ukrajini koji se nalazi pod udarom ruskih taktičkih balističkih raketa Iskander M i dornova kamikaza Geran koji se obrušavaju na zgrade, vojna skladište, radionice i kaponire sa letelicama.

Veliki gusti crni dim ponovo su registrovali sateliti NASA.

Voznensk je treći ključni vojni aerodrom koji figurira kao mesta baziranja isporučenih lovca F-16.

Aerodrom Voznensk koji se nalazi u Nikolajevskoj oblasti veoma je važan za Ukrajinu.

Voznesensk je inače korišćen kao prednja operativna baza od strane ukrajinske avijacije za operacije borbenih aviona tokom celog rata punog razmera, i iz tog razloga je ranije bio pod ruskim napadom.

Naime, na tom aerodromu vršilo se opremanje lovaca SU-24 M sa MR krstarećim raketama Storm Shadow i SCALP AG sa kojima je napadan Krim. Inače baza je bila dom jedinice koja ja bila opremljena borbenim avionom MiG-29.

Rusija je inače od 1. jula pod intenzivne masovne raketne napade za sada stavila dva ključna vojna aerodroma Voznensk u Nikolajevskoj i Mirogorod u Poltavskoj oblasti, koji su na meti taktičkih balističkih raketa Iskander M i drovoa kamikaza Geran koji udaraju po aerodromu.

Na meti se nalaze kaponiri, poletno-sletne staze, skladišta, radionica, a pre svega avioni koji su ostali zatečenim na stajankama, i oni su i meta ovih napada u čemu Rusi imaju izvesni uspeh, jer posle poslednjih napada Ukrajinci su shvatili da ključ opstanka avijacije jeste u manevru i maskiranju aviona po okolini aerodroma, i korišćenjem auto-puteva kao poleteno sletnih staza.

Aerodromi na tlu Ukrajine

Što se tiče aerodroma na kojima bi mogli biti bazirani borebni avioni F-16 uz prilagođavanje infrastrukture, su oni koji se nalaze pre svega u zapadnoj Ukrajini Lutsk i Ivano Frankovsk.

Svakako najznačajniji i najviše napadani aerodrom je svakako Starokonstantinovo koji je nekoliko puta samo u maju bio meta raketnih napada jer se verovalo da je upravo ovaj vojni objeakt buduća baza ukrajinskih lovca F-16.

Takođe, spominje se još jedan aerodrom Ozerna u Kijevskoj oblasti. Takođe jedan od spominjanih aerodroma je Mirogorod, koji je služio za naoružavanje ukrajinskih letelica i poletanje u borbeno dejstvo, vraćanje popuna goriva i povratak u svoju matičnu bazu letom na ekstremno malim visinama.

Najmanje verovatni aerodromi su u bazi Užogorod koja je na samoj granici sa Slovačkom, Ta baza bi bila u „igri“, da je ostalo na vlasti prethodno rukovodstvo, koje je promenjeno pobedom Roberta Fice na izborima.

Ono što se Rusima se stavlja kako izazov, biće povećanje broja aviona i pilota koji imaju dosta sati naleta i obučeni su za borbena dejstva van vizuelnog dometa, iznenadne udare i zasedna dejstva.

Ovi izazovi će povećati opterećenje pilota, zahtevati brzu rotaciju, te veštine presretanja i obaranja krstarećih raketa, kao i sprečavanje udara na PVO sistemima u uslovima visokog elektronskog ometanja. Ove okolnosti će primorati Ruse da poboljšaju koordinaciju između avijacije i posada, ubrzaju vreme reagovanja i prilagode postojeću taktiku koristeći “Model 3M” koji podrazumeva maskiranje, manevar i mobilnost.