07.07.2024.

06:15

Foto: Foto: EPA Images

Planeta

Kakav manevar! Orban i Putin jednim potezom razvalili Zapad! Nemački mediji bruje, sve je sada palo u vodu: EU je besna...

- EU je besna jer je sa velikim naporom usaglasila jedinstvenu strategiju koja glasi: nema alternative vojnoj podršci Ukrajini... Na to je pristala sa velikim naporom pod vođstvom SAD kao vodeće sile NATO-a - istakao je novinar.

Međutim, Orban je, "uprkos naređenjima", otputovao u Moskvu gde ga je dočekao Putin, dok predstavnici Evropske unije odbacuju mogućnost pregovora sa ruskim liderom.

- Po prvi put je sada opovrgnuto ono što su tvrdili Evropljani – prirodno je i očigledno da se sa Putinom može razgovarati - naveo je Rajc.

Tokom pregovora u Moskvi, Putin i Orban su razgovarali o pitanjima, uključujući i ukrajinsku krizu. Prema rečima premijera, poseta je bila diktirana interesima njegove zemlje, kao i težnjom da se postigne mir.

Putovanje političara izazvalo je oštru reakciju na Zapadu. Šef diplomatije EU, Žozep Borelj, i predsednik Evropskog saveta, Šarl Mišel, izdali su posebne izjave u kojima su naglasili da Orban ne predstavlja EU na međunarodnoj sceni i da nema evropski mandat za posetu Rusiji. U Evropskoj komisiji tvrde da premijerovo putovanje navodno narušava jedinstvo Zapada u vezi sa politikom prema Ukrajini.

Orban je, komentarišući napade predstavnika EU, naveo da zbog "besmislica briselskih birokrata" napori za uspostavljanje mira u Ukrajini ne donose rezultate.