07.07.2024.

23:17

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Rusi zauzeli Čigare! Vide se žičane ograde duž obale Tise, Ukrajinci beže u Rumuniju!

Uzbuna širom Ukrajine!

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj, Poltavskoj, Sumskoj, Harkovskoj, Čerkaskoj i Černigovskoj oblasti Ukrajine.

Ekplozije!

U ukrajinskom gradu Sumi odjeknule su eksplozije, javljaj lokalni mediji.

Uništavanje

Ruski PVO sistemi uništili su dve ukrajinske bespilotne letelice iznad Voronješke oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Napad dronovima

Ukrajinska vojska izvela je napad pomoću dronova na osam naselja u Kurskoj oblasti, zbog čega je tri naselja ostalo bez struje, saopštio je na svom Telegramu v.d. gubernatora oblasti Aleksej Smirnov.

Šok - Zelenski sprema smenu Sirskog!? Optužiće ga i nevinog samo da ga se otarasi!

 

Od Britanije za Kijev

Novi britanski ministar odbrane Džon Hili objavio je planove da se Ukrajini isporuči novi paket pomoći, koji u sebi uključuje 90 raketa „brimstoun“, artiljerijsko oruđe i municiju, navodi se u saopštenju na sajtu britanske vlade.

„Ovaj novi paket uključuje: četvrt miliona municije kalibra 50 milimetara, 90 raketa ‘brimstoun’, 50 malih čamaca... 40 vozila za deminiranje, deset artiljerijskih oruđa AS-90, 61 buldozer za izgradnju odbrambenih položaja“, precizira se u saopštenju.

Novi ministar obećao je da će ubrzati isporuku paketa vojne pomoći obećanog u aprilu u narednih 100 dana.

 

Postavljena ograda na ganici...

Na ukrajinsko-rumunskoj granici postavljena ograda od bodljikave žice.

Na ukrajinskom delu obale duž pogranične reke Tise podignuta je ograda od bodljikave žice, piše ukrajinski portal „Strana“.

Na snimku koji je objavio portal vide se žičane ograde pored puta duž obale reke.
 

 

 

Državljani Ukrajine koji žele da prebegnu u Rumuniju redovno ostavljaju automobile na ovom putu da bi potom doplivali do Rumunije.

Ukrajinski graničari su u subotu uz pucnjavu priveli četiri begunca koji su planirali da preplivaju Tisu, a od početka mobilizacije u ovoj reci se udavilo najmanje 40 Ukrajinaca. Informacija o broju uspešnih pokušaja prelaska Tise nije objavljena.


Rusi zauzeli selo Čigari 

Oslobođenje sela Čigari kod Gorlovke omogućiće da se smanji broj napada na grad i proširiće prostor za grupisanje ruskih trupa na ovom delu fronta, saopštile su snage bezbednosti Donjecke Narodne Republike.
 

(VIDEO) Drama u Rusiji! Digli u vazduh prugu kojom Kim šalje municiju Putinu! Napad digao celu državu na noge, oglasila se diverzantska grupa!

 

Ruska avijacija izvela 50 napada

Operativno-taktička i vojna avijacija izvela proteklog dana 50 napada na ciljeve Oružanih snaga Ukrajine u zoni odgovornosti grupe Centar, Oružanih snaga Rusije, izvestio je šef pres centra grupe Aleksandar Savčuk.

On je naveo da su gubici neprijatelja iznosili oko 415 vojnika, tri oklopna vozila, dva pikapa, samohodna artiljerijska jedinica Paladin, haubica D-30, top M119 i protivtenkovski top Rapier.

MO RF: Kijev pokušao teroristički napad

„Protekle noći, kada je režim u Kijevu pokušao da izvede teroristički napad bespilotnom letelicom tipa na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije, dežurni sistemi PVO su je uništili nad teritorijom Belgorodske oblasti“, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Gusev: Oboreni dronovi nad Belgorodom

Snage PVO oborile su tokom noći više dronova iznad teritorije Voronješke oblasti Ostaci dronova pali su na jedno od skladišta u Podgorenskom okrugu, nakon čega je počela detonacija eksplozivnih predmeta, saopštio je gubernator Aleksandar Gusev na svom Telegram kanalu.
Prema preliminarnim podacima, niko nije povređen.

- Po potrebi, pripremljeni su autobusi za evakuaciju stanovnika obližnjih naselja - rekao je gubernator.
 

Rusi će poludeti! Njujork tajms otkrio najmračniju tajnu vojske Zelenskog! Svedoci otkrili jezive stvari, izveštaj odjeknuo kao bomba!

 

Napad na železničku stanicu u Harkovskoj oblasti

Ruske oružane snage izvele su napad u području železničke stanice u gradu Lozova u Harkovskoj oblasti, gde se nalazio voz sa ukrajinskom vojnom tehnikom, rekao je za Sputnjik koordinator proruskog pokreta otpora u Nikolajevu Sergej Lebedev.

Prema rečima Lebedeva, tokom noći u Lozovoj se čula snažna eksplozija.

- Udar je izveden u pravcu Ranžirnog parka na železničkoj stanici Lozova. Tamo se spremao voz sa vojnom tehnikom i još neidentifikovanim projektilima - rekao je Lebedev.

Oružane snage Rusije to tokom noći izvele napad i na Julijevsku fabriku u Harkovskoj oblasti Harkov. U napadu su uništeni rezervoari sa gorivom i mazivima, pogođeno je i skladište municije, kao i zgrada na teritoriji fabrike koju su koristili pripadnici Oružanih snaga Ukrajine.
 

Solncepek nastavlja da pali položaje OSU u Torecku, podržavajući ruski napad na grad.

- Neprijatelj se ukopao u zasade i stambene objekte u Dzeržinsku (Toretsku), ali gubi pozicije jedan za drugim - javljalju ruski ratni dopisnici.


 

Napad na Volčansk: „Severnjaci“ nastavljaju da u žestokim borbama izbacuju OSU iz bloka visokih zgrada (MAPA/VIDEO)

U severnom delu grada nastavljaju se borbe za blok višespratnica i duž ulica Sobornaja i Puškin. OSU je geolocirao snimak prisustva ruskih trupa u južnom delu ruševina kuće broj 33 u ulici Sobornoj.

Najpre su ukrajinski dopisnici rekli da su se „Rusi naknadno povukli preko ulice zbog nemogućnosti da se drže položaja“, a zatim su objavili snimak koji dokazuje da Rusi i dalje drže svoje pozicije.

Na snimku, dronovi dostavljaju namirnice vojnicima na liniji fronta.

Juče su militanti Oružanih snaga Ukrajine izvestili da su ruske trupe zauzele još 4 višespratnice.

Grupa Oružanih snaga Ukrajine „Harkov“ saopštava da su Oružane snage Rusije u protekla 24 sata napale 8 puta na područja. Volčansk, Glubokoe, Starica i Lipci.

-Od početka novog dana Rusi su krenuli u napade, izveli 4 napada, od kojih su dva od jutros već odbijena, saopštile su Oružane snage Ukrajine.

Ruska armija je kod Odese uništila PVO sistem Patriot sa drugim PVO sistemima (VIDEO)

Ruski obaveštajci u rejonu naselja. U južnoj Odeskoj oblasti otkriveni su borbeni položaji baterije sistema PVO SPADA, zajedno sa radarom Žirafa i baterijom PVO Patriot. Tradicionalno, Iskander je brzo stigao, a, uništeno je:


-Patriot PVO raketni sistem - 2 kom.;

-RLS "Žirafa" - 1 kom.