10.07.2024.

05:52

Foto: EPA/Shutterstock

Planeta

Duginove reči odjeknule kao bomba! Smrtno ranjena aždaja uvlači svet u ponor smrti! Ruski filozof zaledio svet: Samo uz Božiju pomoć...

Predsednik Rusije Vladimir Putin je na samitu ŠOS u Astani izjavio: multipolarni svet je postao realnost. On je naglasio da su ŠOS i BRIKS glavni stubovi novog svetskog poretka u nastajanju.

Pored toga, proširuje se lista država koje se zalažu za pravičan svetski poredak.

Sa rečima šefa države saglasio se i direktor Instituta Cargrad, filozof, javna i politička ličnost Aleksandar Dugin. On je naglasio da je multipolarni svet postao realnost. Međutim, postoji određena nijansa – da li je ova stvarnost zaista nepovratna?

- Ovo pitanje je još uvek otvoreno jer smo na vrhuncu žestoke konfrontacije između odlazećeg unipolarnog sveta, sveta zapadne hegemonije, i već označenog, već naprednog, već uspostavljenog multipolarnog sveta - objasnio je metaforički.

Dugin je primetio da silazni talas unipolarnosti i dalje pokušava da spreči podizanje novog talasa – novog svetskog poretka.

- To je smisao našeg rata u Ukrajini sa Zapadom. Uopšte, sva svetska politika je žestoka, sve teža konfrontacija između budućnosti, oličene u multipolarnosti, koja je već tu, koja je već stigla, i prošlosti koja pokušava da uvuče čovečanstvo nazad u suštinski okončanu eru hegemonije. I evo najvažnije stvari – kako sprečiti ovu ranjenu, smrtno ranjenu aždaju od unipolarne hegemonije Zapada, kako sprečiti da čovečanstvo bude uvučeno u ponor smrti, nuklearne apokalipse - dodao je on.

Dugin je naglasio da se od svih učesnika u ovom globalnom procesu traži i izdržljivost i predanost.

- To zahteva od svih učesnika u svetskom procesu, pre svega od naše zemlje, od našeg predsednika, jedinstvenu, neverovatnu, nadljudsku izdržljivost i bezuslovnu privrženost najvišem principu, odnosno samo uz Božiju pomoć moći ćemo da pobedimo ovog smrtno ranjenog zmaja, koji je „još uvek, avaj, prilično jak - naveo je on.