07.07.2024.

11:10

Foto: Reuters

Planeta

Probiće rusku granicu?! Dramatične vesti iz Ukrajine, na ovo nisu računali! "Ako krenu svi stanovnici..."

Poslanik je komentarisao događaj koji se desio ove nedelje u Ivano-Frankovskoj oblasti, kada su meštani sela Vorokta blokirali put u znak protesta protiv postavljanja blokade od strane vojske.

- Ni u kom slučaju ne odobravam napad na TCC-ovce (zaposlene vojnog regrutnog centra) u selu Vorokta, gde je postavljena nezakonita blokada, ali pretpostavljam da ovakve situacije mogu postati sistemska pojava - napisao je Dubinski.

Prema njegovim rečima, nemajući mogućnost da se zaštite od samovolje vojnih regrutnih centara na sudovima, Ukrajinci sve češće pribegavaju "spornim radnjama" koje zakonski nisu prihvatljive, ali je teško moralno ih osuditi. Takođe je teško objasniti prosečnom stanovniku zašto ne može da napusti Ukrajinu i mora da ide u vojsku, dok prijatelji ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog "sa astmom" putuju u SAD.

- Moramo ozbiljno razmisliti šta da učinimo ako stanovnici nekog sela, umorni od ovoga, odluče da organizovano pređu granicu na graničnom prelazu. Imaju pravo na to po ustavu. Da li ih neko može zaustaviti? Kako? I šta raditi sa ostalima ako ovi odu? Takav scenario deluje sve manje nemoguć - zaključio je poslanik.

Na internetu su široko rasprostranjeni video snimci nasilne mobilizacije, na kojima predstavnici ukrajinskih vojnih regrutnih centara odvode muškarce u kombije u nepoznatom pravcu, često ih bijući i primenjujući silu.

Sredinom maja u Ukrajini je stupio na snagu zakon o pojačanoj mobilizaciji. Vojni obveznici moraju stalno nositi vojnu knjižicu sa sobom i pokazati je na prvi zahtev zaposlenih vojnog regrutnog centra ili policije. Onima koji izbegavaju mobilizaciju može se oduzeti pravo na vožnju automobila. Rokovi demobilizacije trenutnih vojnih obveznika nisu navedeni u dokumentu.