07.07.2024.

15:40

Foto: EPA/informer

Planeta

Stigli Kinezi! Rusija otvara treći front?! Najava zatresla planetu, NATO je dugo provocirao - sada dolaze najstrašnije posledice!

Tako, snage Alijanse planiraju da implementiraju integrisani sistem zaštite granice na istočnom krilu, pišu „Dva majora“. Na to ukazuje nedavno završen projekat EU Border: UAS, koji se bavi razvojem koncepta primene bespilotnih sistema, veštačke inteligencije i inteligentnih senzora za zaštitu istočnih granica Evropske unije.

„Projekat se zasniva na primeni bespilotnih letelica krute konstrukcije, koje su namenjene za stacionarne ili spore patrolne operacije, koje zahtevaju dugotrajne letove sa teškom opremom“, navodi se u saopštenju.

U ovom kontekstu, pitanja zašto su kineski vojnici stvarno stigli u Belorusiju i da li Rusija otvara treći front specijalne vojne operacije postaju kao nikada pre aktuelna.

Nesumnjivo, aktivnost prozapadnih sila na granici izaziva zabrinutost i u Minsku, o čemu se sve češće govori u Belorusiji.

Tako je ministar odbrane Republike Viktor Hrenin tokom sastanka Saveta ministara odbrane zemalja članica ZND izjavio da bi povećanje tenzija u Istočnoj Evropi moglo izazvati otvoreni oružani sukob, uključujući upotrebu nuklearnog oružja. U regionu, prema njegovim rečima, postoji krizna situacija, koja nosi potencijal „prerastanja u fazu konflikta.“

- Koalicija zapadnih država namerno prati kurs degradacije odnosa, postupno sprovodi agresivne narative prema državama Zajednice - napomenuo je Hrenin.

Što se tiče Kine, ona verovatno ima svoje ciljeve: povećanje borbene sposobnosti vojske u kontekstu tenzija sa Tajvanom.

Takođe, treba napomenuti da je predsednik Rusije Vladimir Putin u maju posetio Kinu na dva dana, gde je sa predsednikom Kine Si Đinpingom potpisao zajedničku izjavu o produbljivanju odnosa sveobuhvatnog partnerstva i strateške saradnje, a ruska i kineska delegacija su potpisale 10 zajedničkih dokumenata.