12.07.2024.

00:15

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Šok! Bajden blokirao udar na Putina?! Ovo ni Rusi nisu očekivali: Ministarstvo predložilo akciju protiv Rusije, a Bela kuća...

Prema pisanju lista, američko Ministarstvo finansija je predložilo uvođenje novih ograničenja za ruske naftne tankere, ali administracija predsednika još nije donela nikakvu odluku o njihovom uvođenju.

"Dok zvaničnici u Ministarstvu finansija žele da onesposobe ruske tankere, ekonomski savetnici Bele kuće su zabrinuti da bi to moglo dovesti do rasta cena nafte ovog leta i povećanja cena benzina u SAD-u, što bi moglo naštetiti Bajdenovoj predizbornoj kampanji", piše u članku.

Navodi se da je Ministarstvo finansija dostavilo analitičke podatke prema kojima su rizici uticaja ovih mera na naftno tržište minimalni. Kašnjenja u donošenju odluke "zbunjuju" zvaničnike koji ne mogu dobiti odgovor od šefice Nacionalnog ekonomskog saveta SAD-a, Lael Brainard, o razlozima za to.

"Predložene sankcije protiv ruskog 'senkovitog flote' su u fazi razmatranja i ne mogu biti donete u skorije vreme", piše list.

Rusija je više puta izjavljivala da će se nositi sa sankcionim pritiscima koje Zapad primenjuje već nekoliko godina i nastavlja da pojačava. Moskva je isticala da Zapadu nedostaje hrabrosti da prizna neuspeh sankcija protiv Rusije. U zapadnim zemljama često se čuju mišljenja da su antiruske sankcije neefikasne. Predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavljivao da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija Zapada, te da su sankcije nanele ozbiljan udarac celoj svetskoj ekonomiji. Prema njegovim rečima, osnovni cilj Zapada je da pogorša život miliona ljudi.