07.07.2024.

23:30

Foto: wikipedia/CGmol.com/printscreen

Planeta

Nepoznata uloga! Šta znamo o tajanstvenom kineskom stelt lovcu pete generacije?! (VIDEO)

Video prikazuje kompjuterski generisanu sliku J-31B sa prednje strane, sa oznakom „J-31B“ i imenom „Gyrfalcon“. Avion ima bočne odeljke za oružje, svaki sa po dve rakete.

Prvobitno označen kao FC-31 za izvoz, ovaj lovac srednje veličine je poznat kao J-31 ili J-35 u kineskim medijima. Autor ovog videa ga sada zvanično naziva J-31B.

Već mesecima ova letelica privlači pažnju, posebno zbog svojih mogućnosti nosača aviona. U poređenju sa originalnim FC-31, predstavljenim pre deceniju, J-31B izgleda veće i naprednije.

Video sugeriše da J-31B parira teškim lovcima u smislu nosivosti. Takođe blista u dizajnu, korišćenju prostora i performansama motora.

Vredi napomenuti da bočni odeljci za oružje J-31B mogu da nose najmanje dve rakete. Ovo ga razlikuje od američkog F-22 Reptor i kineskog J-20, koji može primiti samo jednu raketu po boku.

Pored toga, ima glavno skladište oružja poput J-20, koje može da drži najmanje četiri rakete vazduh-vazduh srednjeg dometa.

Njegova uloga nepoznata

Kineski stručnjaci, kako prenosi South China Morning Post, napominju da prelazak sa FC-31 na J-31 ukazuje da je spreman za vojnu upotrebu i da je dobio zvanično odobrenje.

Uprkos ovom razvoju, ostaju pitanja o tačnoj ulozi i upotrebi J-31B.

Fu Xianshao, vojni analitičar sa sedištem u Pekingu i penzionisani stručnjak za opremu kineskog vazduhoplovstva, sugeriše da „B“ može ukazivati na različite verzije J-31. Međutim, još ne znamo da li će ova B varijanta biti dizajnirana za nosače aviona, kopnene misije ili izvozno tržište.

Drugi stručnjak veruje da je veća verovatnoća da će se J-31B pridružiti kineskom vazduhoplovstvu nego mornarici, na osnovu prednjeg stajnog trapa sa jednim točkom koji se vidi na snimku, što je tipično za kopneno bazirane avione.

Zvanično predstavljanje J-31B pokazuje koliki je napredak Kina postigla u vojnoj avijaciji, naglašavajući njen razvoj u tehnologiji stelt letelica. Kako nastave da procenjuju i modifikuju J-31B, njegova buduća uloga u odbrani Kine će zasigurno postati jasnija.

Stelt tehnologija

Prvobitno dizajniran kao stelt lovac za kinesko vazduhoplovstvo i za izvoz, FC-31/J-35 je pretrpeo mnoge promene od svog prvog leta 2012. godine.

Predstavljen na sajmu aviona u DŽuhaju 2014. godine, ovaj avion se često poredi sa F-35 Lajting 2 kompanije Lokid Martin zbog njegovih naprednih karakteristika.

U poslednje vreme FC-31/J-35 je dobio veliku pažnju jer se može koristiti na nosačima aviona. LJudi veruju da bi različite verzije J-35 mogle da se koriste na najnovijem i najnaprednijem nosaču aviona kineske mornarice, Fudžijan, koji ima sisteme elektromagnetnog katapulta.

Međutim nedavna testiranja modela J-35 na nosaču aviona Liaoning sa rampama za „skijaške skokove” ​​sugerišu da bi mogao da bude prilagođen i starijim nosačima aviona. Prošlog meseca, izvori su rekli da Kina takođe radi na kopnenoj verziji stelt lovca FC-31/J-35.

Fotografije novog modela pokazuju nekoliko promena dizajna u odnosu na J-35 baziran na nosaču aviona, što sugeriše nastavak razvoja i potencijalnu prodaju u drugim zemljama.