08.07.2024.

07:10

Foto: Reuters

Planeta

Bruka! Le Pen ubedljivo pobedila, a ima najmanje poslanika! Makron i levičari izigrali volju naroda kombinacijama u nakaradnom sistemu!

Ako se sadašnje projekcije potvrde, parlament će biti podeljen na tri velike grupe sa vrlo različitim platformama i bez ikakve tradicije zajedničkog rada. Ovo bi potencijalno moglo dovesti do perioda nestabilnosti, osim ako levica ne postigne dogovor sa drugim strankama o zajedničkom radu.

Informer

 

Francuski izborni sistem je složen i disproporcionalan. Poslanici biraju po distriktima, a kandidat koji osvoji u prvom krugu više od 50 odsto glasova pobeđuje, dok drugi krug sledi ukoliko niko nema više od polovine glasova, pa dva najbolja kandidata idu u dodatno odmeravanje snaga. Tu je nastao problem za stranku Le Pen, jer su se mnogi levičarski kandidati i kandidati Makrona povukli u korist onih koji su imali najveću šansu da pobede Nacionalno okupljanje u određenim distriktima.

Poraz za Le Pen i Makrona

Prema poslednjim nedeljnim predviđanjima televizije BFM, očekuje se da će Novi narodni front (NFP) osvojiti između 184 i 186 mesta od ukupno 577. Po broju glasova, oni su osvojili 7,040,198 ili oko 25.81%, prema najnovijim procenama.

Ovaj rezultat biće poražavajući za predsednika Francuske, Emanuela Makrona, čija je stranka Preporod osvojila između 160 i 162 mesta, što po broju glasova iznosi 6,692,358, to jest 24.53% glasova.

Rezultati su takođe su veliko razočaranje za evroskeptično Nacionalno okupljanje (RN) Marin Le Pen, za koje se nedeljama predviđala pobeda. Oni su osvojili između 141 i 143 mesta, iako su dobili ubedljivo najviše glasova, oko 37.06%, ili brojčano 10,110,079.

Informer

 

Uspešan plan protiv Le Pen

Izborni rezultati kaznili su Makrona i njegov vladajući savez zbog povećanih troškova života, lošeg rada javnih službi, kao i zbog pitanja imigracije i bezbednosti.

Le Pen i njena stranka uspešno su se uhvatili u koštac sa ovim problemima, šireći svoju privlačnost daleko izvan svojih tradicionalnih uporišta duž obale Sredozemnog mora i severnog pojasa zemlje.

Međutim, levi savez uspeo je da ih potisne sa prvog mesta. Ovo je delimično postignuto zahvaljujući određenoj ograničenoj saradnji Makronovog centrističkog saveza i levice, osmišljenoj da blokira uspon krajnje desnice na vlast. Protivnici RN povukli su više od dvesta kandidata iz trostranih trka u drugom krugu u pokušaju da stvore jedinstveni front protiv krajnje desnice.

Informer

 

Za apsolutnu većinu u Nacionalnoj skupštini, donjem domu francuskog parlamenta, potrebno je osvojiti 289 mesta. Ustav predviđa da se novi parlamentarni izbori ne mogu održati još godinu dana, tako da trenutno ponavljanje glasanja nije opcija.

Francuski premijer Gabrijel Atal najavio ostavku

Francuski premijer Gabrijel Atal najavio je u nedelju uveče svoju ostavku nakon što centristički blok nije uspeo da zadrži većinu.

Član partije Renesansa predsednika Emanuela Makrona, Atal je rekao u nedelju uveče da Makronov izborni savez Ensemble nema većinu za upravljanje, te da će svoju ostavku podneti u ponedeljak ujutro.

Makron može zatražiti od Atala i vlade da privremeno ostanu na dužnosti dok se ne stvori većina za novu vladu.

S obzirom na Olimpijske igre, koje bi trebalo da počnu u Parizu 26. jula, takođe je moguće da će Atalova vlada ostati na dužnosti još nekoliko nedelja. Makron je imenovao Atala za premijera u januaru. Sa 34 godine postao je najmlađi premijer u novijoj francuskoj istoriji. Atal se smatrao prilično popularnim i imao je reputaciju da može otvoreno razgovarati o problemima sa predstavnicima drugih političkih blokova.