08.07.2024.

07:42

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Udarno! Ko ovo danas dolazi kod Putina?! Zapad gleda i kipti od besa, Rusija će ostvariti ogromnu pobedu!

Široko partnerstvo

Modi dolazi na poziv Putina, u zvaničnu dvodnevnu posetu 8. i 9. jula. Poslednji put premijer Indije je posetio Rusiju u septembru 2019. godine, kada je učestvovao na Istočnom ekonomskom forumu (IEF) u Vladivostoku. U Moskvi je bio 2015. godine.

Putin je posetio Nju Delhi 2021. godine, a sa Modijem se susreo u septembru 2022. na samitu Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS) u Uzbekistanu.

Predsednici redovno komuniciraju telefonom. U junu je Putin čestitao Modiju na rezultatima parlamentarnih izbora, koji su obezbedili indijskom lideru treći premijerski mandat. Tom prilikom su obojica potvrdili kurs ka nastavku "konstruktivne lične saradnje".

Osim bliskih bilateralnih odnosa još od sovjetskih vremena, zemlje sarađuju na platformama kao što su BRICS, ŠOS i G20. Indija u UN-u dosledno ne podržava antiruske rezolucije.

Informer

 

Nju Delhi je takođe zainteresovan za produbljivanje saradnje sa Evroazijskom ekonomskom unijom (EAEU). Konsultacije o stvaranju zone slobodne trgovine su u toku.

Na predstojećim pregovorima, kako je saopšteno iz Kremlja, razgovaraće se o "perspektivama daljeg razvoja tradicionalno prijateljskih rusko-indijskih odnosa, kao i o aktuelnim pitanjima međunarodne i regionalne agende".

Pregovori će se, po tradiciji, održati u proširenom i užem formatu. Takođe, premijer će se sastati sa predstavnicima indijske zajednice u Moskvi.

- Uzimajući u obzir poverljiv karakter odnosa predsednika Putina i premijera Modija, možemo očekivati razmenu mišljenja o svim pitanjima koja su na dnevnom redu, a ima ih mnogo - precizirao je portparol predsednika Dmitrij Peskov. 

Moskva pridaje izuzetnu važnost ovoj poseti, naglasio je pomoćnik ruskog lidera Jurij Ušakov.

Spekulacije o agendi

Očigledno je da i na Zapadu pridaju veliku važnost ovoj poseti.

Pažljivo prate šta se dešava u Moskvi. Prema indijskim izvorima Bloomberga, Putin i Modi će razgovarati i o saradnji u oblasti vojne industrije.

Sagovornici Reutersa očekuju da će Indija, koja je povećala nabavke ruske nafte, od koje se Zapad odriče, "zatražiti popust veći od trenutnih 3-3,5 dolara po barelu".

Informer

 

Dugo se nisu razmenjivale posete na najvišem nivou, što je izazvalo pretpostavke da se Indija distancira od Rusije, podseća Nandan Unnikrišnan iz analitičkog centra Observer Research Foundation u Nju Delhiju. "Poseta Modija će okončati takve spekulacije," uveren je on.

"Ove godine Moskva je preuzela predsedavanje BRICS-om, što je omogućilo Putinu da se suprotstavi rastućoj zapadnoj izolaciji i pozicionira se kao ključni igrač na široj diplomatskoj sceni", navodi CNN.

Bloomberg otvoreno priznaje: "Susret u Moskvi sa premijerom Indije je diplomatska pobeda Putina."

Različite interpretacije

Istovremeno, zapadni posmatrači pokušavaju da pronađu nešto pozitivno za sebe. Konkretno, šire tezu da je premijer odlučio da lično poseti Putina zbog zabrinutosti zbog zbližavanja Rusije i Kine.

Odnosi Indije i Kine zaoštrili su se nakon sukoba na spornom delu granice 2020. godine, kada je poginulo najmanje 20 indijskih i četiri kineska vojnika. Od tada su kontakti dve zemlje smanjeni. Sada, prema interpretacijama nekih medija, Nju Delhi želi da se uveri da Moskva neće dati prednost Pekingu.

Ova verzija je malo verovatna, s obzirom na to da Kina i Indija, uprkos postojećim nesuglasicama, nastavljaju saradnju na zajedničkim platformama.

Istovremeno, sa Zapada se čuju i razumni glasovi. Nakon posete Moskvi, Modi će otputovati u Beč. Tamo se na njega polažu velike nade — pre svega u vezi sa ukrajinskom krizom.

"On je želeo da poseti Austriju nakon Rusije, gde će se sastati sa ruskim predsednikom. Ovo je važan korak ka miru", rekao je austrijski kancelar Karl Nehamer. Prema njegovom mišljenju, Zapad neće moći da postigne mir i prekid vatre u Ukrajini bez učešća zemalja iz drugih regiona. Indija je među njima — na prvom mestu.