13.07.2024.

00:15

Foto: Shutterstock

Planeta

Upali su! Rusi FAB-ovima razneli sve, pa uleteli u centar grada! Putinove trupe došle na poslednju liniju odbrane, posle ovog pada sve...

"Ukrajinski položaji postali su potpuno neodrživi za odbranu zbog razornih udara ruskih kliznih bombi, saopštila je pres-služba 24. zasebne mehanizovane ukrajinske brigade“, piše „Politiko“.

Kako se navodi, zauzimanje Časovog Jara otvoriće ruskoj vojsci put u dubinu poslednje linije odbrane Oružanih snaga Ukrajine u DNR.

Po rečima novinara, povlačenja ukrajinske vojske u Donbasu postala su zabrinjavajući znak za Kijev i njegove saveznike. Ukrajina će hitno morati da traži od Zapada nove vojne isporuke, kako bi imala šanse protiv konstantnog napredovanja Rusije, smatraju autori članka.

„Čak ni nedavno najavljeni sporazumi o međusobnoj bezbednosti (između Kijeva i saveznika) i paketi vojne pomoći nisu pomogli ukrajinskoj vojsci da zaustavi ofanzivu Rusije. Kijev će verovatno na samitu NATO u Vašingtonu morati aktivnije da traži od saveznika da ubrzaju vojne isporuke“, zaključuje „Politiko“.

Ministarstvo odbrane Rusije u petak je sumiralo rezultate za proteklu nedelju u zoni specijalnih operacija.

Grupa snaga „Jug“ zauzela je selo Sporno i četvrt Novi u Časovom Jaru u DNR. Jedinice grupe su uništile dve mehanizovane i dve vazdušno-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine, a takođe su odbile 18 kontranapada, prenosi Sputnjik.

Gubici ukrajinske vojske iznosili su 3.845 vojnika, četiri tenka, 19 borbenih oklopnih vozila, 65 vozila i 53 artiljerijska oruđa, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.