08.07.2024.

10:10

Foto: Reuters

Planeta

Ceo svet bruji, nešto krupno se sprema! Orban bio kod Zelenskog, Putina, Sija, a sada ima novu destinaciju - svi čekaju samo jedno!

Orban je po dolasku u Peking na društvenim mrežama objavio fotografiju sa pekinškog aerodroma, uz objavu: „Posle Kijeva i Moskve, stigli smo u Peking, treću stanicu mirovne misije“.

On je tom prilikom poručio da Kina predstavlja ključnu silu koja može da stvori uslove za uspostavljanje mira u sukobu u Ukrajini.

- Kina je ključna sila u stvaranju uslova za mir u sukobu u Ukrajini. Zbog toga sam došao da se sretnem sa predsednikom Sijem u Pekingu, samo dva meseca nakon njegove zvanične posete Budimpešti - naveo je Orban na Iksu.

Na sastanku sa Đinpingom, Orban je istakao da Mađarska visoko ceni mirovnu inicijativu Kine za Ukrajinu. Prema njegovim rečima, Mađarska je „uvek na strani mira, a nikada na strani rata“, jer mađarski narod teži miru, ravnoteži i harmoniji.

Prema rečima Sija, hitni prekid vatre u Ukrajini i traženje političkog rešenja su u interesu svih strana.

Orban iz Pekinga odlazi u Vašington u okviru svoje mirovne turneje koja ima za cilj da se pronađe način da se reši konflikt u Ukrajini.

- Sledeća stanica je Vašington - napisao je Orban na društvenim mrežama, objavivši snimak ulaska u avion koji napušta Peking.

Program Orbanove posete SAD nije saopšten.

Podsetimo, mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto savetovao je juče evropskim političarima da „vežu pojaseve” uoči „mirovne misije” mađarskog premijera Viktora Orbana sledeće nedelje, kao i da se spreme za neke neočekivane vesti.