13.07.2024.

11:30

Foto: Deep Stat/Reuters/Pixabay

Planeta

Rusija pokazala zube! Mislili da su prevarili Putina, a onda su dobili odgovor! Zapad gurnuo Ukrajinu u ambis, sada više nema nazad!

- Zapad je potcenio Rusiju. Mislili su da su njihovi resursi neograničeni. Verovali su da mogu obezbediti Ukrajincima dovoljno svega da nadvladaju Rusiju. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je isto tako mislio i verovao u to. Zato je pristao na dogovor sa (tadašnjim premijerom Velike Britanije Borisom) Džonsonom - smatra ekspert.

Ranije je šef frakcije "Sluga naroda" u Vrhovnoj radi i član odbora za nacionalnu bezbednost, odbranu i obaveštajne poslove David Arahamija izjavio da je sukob u Ukrajini mogao da se završi još u proleće 2022. godine, ali da je Kijev odbio da pristane na neutralnost zemlje nakon pregovora sa ruskom stranom u Istanbulu. Tadašnji britanski premijer Džonson pozvao je Kijev da ne potpisuje ništa i "samo ratuje".

Nakon početka specijalne operacije 2022. godine, Rusija je vodila pregovore sa kijevskim režimom u Belorusiji i Turskoj. U februaru 2024. godine, u intervjuu američkom novinaru Takeru Karlsonu, Putin je rekao da su te diplomatske konsultacije bile skoro završene, ali da je ukrajinska strana "bacila" sve dogovore nakon povlačenja ruskih trupa iz Kijeva, a zatim je Volodimir Zelenski zakonski zabranio pregovore sa Moskvom.

Kako je izjavio ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, garancije bezbednosti Ukrajine u okviru tih sporazuma bile su veoma ozbiljne. Praktično su kopirale peti član NATO povelje o principima kolektivne odbrane, ali je Kijev u poslednjem trenutku odlučio da unese "male izmene".