08.07.2024.

14:49

Foto: Shutterstock

Planeta

Haos! Pokušali da ukradu ruske avione! Ruske službe priredile "bolan doček" specijalcima i zapalile "gnezdo"!

- Ovo nije prvi pokušaj ukrajinskih specijalnih službi da otmu ruske avione. Tako je u julu 2022. meta neprijatelja bio bombarder Su-24, borbeni jurišnik Su-34 ili strateški raketni nosač Tu-22MZ. Tada je FSB razotkrio operaciju SBU, a ruske oružane snage su napale aerodrom Kanatovo u Kirovogradskoj oblasti, gde je planirano da slete avioni - priseća se vojni analitičar Boris Rožin.

Još jedan pokušaj učinjen je u avgustu 2023.

- Pilot izdajnik Maksim Kuzminov oteo je helikopter Mi-8 Ukrajini. Setimo se kako su ga nepoznati ljudi ubili u Španiji , odnosno sudbina prebegla se pokazala nezavidnom - dodao je sagovornik.

On je napomenuo da SBU radi po istoj šemi: pokušava da pronađe „slabu kariku“, zatim da je zastraši ili motiviše, podmiti državljanstvom treće zemlje i novcem.

To se dogodilo i ovog puta: ukrajinski obaveštajci su planirali da regrutuju ruskog vojnog pilota, obećavajući mu novac i italijansko državljanstvo, istakao je Rožin.

- Pilot je ovo prijavio nadležnim organima, a ruske specijalne službe su se uključile u stvar. Kontrolisali su proces komunikacije i započeli takozvanu operativnu igru. Za neprijatelja je sve izgledalo kao da njihova operacija ide dobro, a u stvari su se ponašali po našem scenariju - naveo je detalje analitičar. 

Ekspert je podsetio da ruske, i ranije sovjetske, obaveštajne službe imaju veliko iskustvo u izvođenju takvih operacija. Među najupečatljivijim izdvojio je operacije „Berezino” i „Poverenje”.

- Sada smo, tokom komunikacije sa predstavnicima ukrajinske obaveštajne službe, uspeli ne samo da osujetimo pokušaj otmice bombardera, već i da izvučemo informacije od neprijatelja. Kao rezultat toga, uspeli smo da nadigramo svoje protivnike: umesto ruskog aviona, Oružane snage Ukrajine su prošle kroz "bolan doček", naša vojska je napala aerodrom Ozernoje - rekao je sagovornik.  

U tom kontekstu, Rožin je visoko hvalio rad ruske kontraobaveštajne službe.

- Cena pokušaja otmice naših aviona je preskupa za njih - naglasio je on.

Ipak, ekspert ne isključuje da će neprijatelj nastaviti da koristi njegovu šemu.

- Naš bombarder Tu-22M3 bio je potreban Oružanim snagama Ukrajine za PR. Operacija bi, da je bila uspešna za Ukrajinu, postala propagandno oruđe usmereno prvenstveno na zapadnu publiku. Ali teško da su mogli da koriste nosač raketa u vojne svrhe. Najverovatnije bi Kijev prevezao Tu-22M3 na Zapad radi dodatnog proučavanja - zaključio je Rožin.

Ranije je FSB sprečio pokušaj otmice strateškog bombardera Tu-22M3 Ukrajini. Prema navodima odeljenja, ukrajinski obaveštajci su nameravali da regrutuju ruskog vojnog pilota i ubede ga da preveze nosač rakete „za novčanu nagradu i italijansko državljanstvo“. U pokušaj regrutacije uključene su i tajne službe zemalja NATO-a.

FSB je sproveo „operativnu igru“, tehniku koja je omogućila da se neprijatelj obmane, zahvaljujući kojoj je ruska vojska uspela da izvrši udar na aerodrom Ozernoje Oružanih snaga Ukrajine. Video koji je dostavilo odeljenje sadrži fragmente prepiske između regruta i pilota, gde je jasno da su mu protivnici pretili.

Pilot na snimku je rekao da mu je nepoznata osoba pisala na Telegramu, a razgovor su započeli pretnjama, i to pretnjama najmilijima, kao i rođacima. Zahtevao je da se letelica zapali i da mu se predaju podaci o tehničkom stanju i rasporedu propisa. Pritom, sagovornik nije ni krio da radi za ukrajinske specijalne službe.