08.07.2024.

16:40

Foto: Informer

Planeta

Rusi nemilosrdni! Kijev traži hitnu sednicu SB UN! Zelenski se oglasio nakon stravičnog razaranja, hoće li išta ostati od Ukrajine?!

Očekuje se da će Zelenski krenuti na samit u Vašington kasnije tokom dana, nakon što završi posetu Poljskoj, prenosi Rojters.

Tusk je dodao da se u vladi Poljske razgovara o tome načinima da se pomogne u snabdevanju Ukrajine energijom pre zime, dok Rusija cilja ukrajinsku energetsku infrastrukturu, navodi britanska agencija.

Zelenski je prethodno poručio da će Ukrajina zatražiti sastanak Saveta bezbednosti UN povodom današnjih napada ruske vojske na Ukrajinu u kojima je ubijeno najmanje 29 ljudi, a dečja bolnica oštećena.

Niko ne može da uključuje o miru u Ukrajini, a da u tome učestvuje Kijev, dok Ukrajina može da računa na podršku Poljske u svojoj nameri da postane članica NATO-a, ocenio je Tusk.

Zelenski i Tusk potpisali su bilateralni sporazum o bezbednosnim garancijama, što je 21. dokument zaključen u oblasti bezbednosti između Ukrajine i njenih partnera.

Prethodno je Ukrajina već potpisala slične sporazume sa SAD, Francuskom, Nemačkom, Kanadom, Japanom, Evropskom unijom kao institucijom i drugim državama.