08.07.2024.

18:10

Foto: Reuters

Planeta

Bajden: Povući ću se samo ako mi Bog naredi! Predsednička trka u Americi postaje sve interesantnija i luđa

Tokom intervjua za ABC, Bajden je jasno poručio da sebe smatra najboljim kandidatom kojeg demokrate mogu da imaju u trci sa Trampom. Upitan da li bi postoji bilo šta ubedilo u suprotno i da se povuče iz trke, Bajden je rekao da samo Bog može imati dovoljno ovlašćenja da to učini.

- Uverio sam se u dve stvari. Ja sam najkvalifikovanija osoba da pobedim Trampa i znam kako da odradim stvari. Samo, ako Gospod Svemogući dođe dole i kaže mi to, možda ću to učiniti (povući se prim, aut) - jasan je Bajden.

Podsetimo, grupa od 168 pristalica Demokratske stranke visokog profila, uključujući velike donatore, je, kako se navodi, poslala pismo Bajdenu, pozivajući ga da odustane od kampanje. Potpisnici tvrde da se taj potez mora preduzeti "zbog demokratije u SAD i budućnosti nacije" - navodi se u izveštaju Vašington posta koji se poziva na anonimne izvore.

Najstariji američki predsednik u istoriji, međutim, poručuje da je i mentalno i fizički sposoban da vodi zemlju još četiri godine. Navodi da je on  "upravljao svetom" i da mu stoga nisu potrebni nikakvi kognitivni testovi da bi dokazao njegovu sposobnost za funkciju.

Saks: Demokrate su u haosu

Američki milijarder Dejvid Saks ocenio je da u Demokratskoj stranci SAD vlada haos zbog, kako navodi, skrivanja istine o stanju predsednika Džozefa Bajdena.
- Jedna stranka je ujedinjena jer je prošle godine održala snažne predizbore i omogućila biračima da izaberu svog lidera. Druga je u haosu jer je sakrila istinu o stanju predsednika i nameštala predizbore u njegovu korist, sprečavajući da se pojave alternative - napisao je Saks na platformi Dž.
Prethodno je guvernerka američke države Masačusets Maura Hili iz redova demokrata otvoreno pozvala Bajdena da posluša američki narod i razmisli o napuštanju izborne trke. Početkom jula, demokratski kongresmen Lojd Doget postao je prvi aktivni član Predstavničkog doma koji je pozvao Bajdena da se povuče. 

Američki predsednik Džo Bajden rekao je da ne prihvata podatke iz anketa koji pokazuju da mu je podrška u padu i da je njegov trenutni rejting na 36 odsto. Istovremeno, anketa Njujork Tajmsa pokazuje da Tramp vodi ispred Bajdena sa 49 odsto. Bajden, međutim, poručuje da ne verujem da je to njegov rejting tako nizak.

Bajden je takođe za svoj loš učinak tokom prošlonedeljne debate protiv Donalda Trampa okrivio "jaku prehladu" koja ga je, navodno, mučila tih dana. Rekao je da je debata samo "lošu epizoda", a ne deo većeg problema.

- Osećao sam se užasno. Pitao sam (lekare) da li su me testirali na koronavirus, jer su pokušavali da shvate šta nije u redu. Uradili su test da bi videli da li imam neku infekciju. Imao sam tešku prehladu - naveo je Bajden.

Umislio i da je crnkinja!

Američki predsednik Džozef Bajden (81) tokom intervjua filadelfijskoj radio-stanici Vurd napravio gaf, čini se najveći dosad, budući da doslovno nije znao ko je, pa je sebe rekoa da je žena, i to crnkinja.
- Inače, ponosan sam na to što sam, kao što sam rekao, prva potpredsednica, prva crnkinja koja služi sa crnim predsednikom. Ponosan sam na to što sam uključen u imenovanje prve crnkinje u vrhovnom sudu - rekao je Bajden.
Mediji u SAD pokušali su da protumače šta je Bajden hteo da kaže, te su došli do zaključka da je samog sebe pomešao sa potpredsednicom Kamalom Haris, koja je zaista prva crnkinja na toj poziciji. Međutim, da stvar bude još više zbunjujuća, očigledno je pomešao i period kad je on bio potpredsednik prvog crnca na poziciji predsednika SAD Baraka Obame. Kad je reč o vrhovnom sudu, koji je Bajden takođe pomenuo, verovatno je mislio na Ketandži Braun Džekson, prvu crnu ženu sudiju, koju je on imenovao 2022. godine.