08.07.2024.

22:22

Foto: Twitter video printscreen

Planeta

Francuska na korak od građanskog rata i to pred Olimpijadu u Parizu! Peta republika u raspadu, može li iko povući ručnu!

Demonstranti krive predsednika Emanuela Makrona, koji je učinio sve da desničarsko Nacionalno okupljanje Marin le Pen ne dobije većinu, ali mu se to obilo o glavu, te je levica pobedila.

Sada u skupštini niko nema većinu, a stranke koje su dobile najviše glasova jedna sa drugom ne žele da formiraju koaliciju.

Pogrešna taktika

Prema preliminarnim rezultatima izbora, Novi narodni front osvojio je 188 od ukupno 577 mesta u parlamentu. Na drugom mestu završila je Makronova koalicija Zajedno sa 161 mestom, dok je Nacionalni front, iako je trijumfovao u prvom krugu izbora, dobio na kraju ukupno 142 poslanika.

Budući da je za apsolutnu većinu potrebno 289 poslaničkih mesta, nijedna od vodećih koalicija neće moći samostalno da formira vladu. Problem je, međutim, u tome što su stavovi vodećih političkih snaga toliko različiti da niko ni sa kim ne želi da formira vladajuću većinu.

Za takvu situaciju građani krive Makrona, koji je kalkulisao povlačeći kandidate iz određenih izbornih jedinica, misleći da će tako sprečiti Nacionalni front da u drugom krugu izbora osvoji apsolutnu većinu. To mu je pošlo za rukom, međutim, neplanirano je levica trijumfovala.

I dok su levičari slavili pobedu, desničari su gnev iskalili na ulicama. Najveći neredi izbili su Parizu, u kojem 26. jula počinje Olimpijada. Hiljade demonstranata sukobile su se sa policijom, palile kontejnere, električne bicikle, bacale Molotovljeve koktele na razne objekte i demolirale prodavnice. Snage reda odgovorile su suzavcem, pendrecima i gumenim mecima.

Uprkos nemirima, lider koalicije Novi narodni front Žan-Lik Melanšon izjavio je da Makron mora da prizna poraz.

- Makron ima dužnost da pozove našu koaliciju da formira vladu - rekao je Melanšon.

On je istakao da premijer Francuske Gabrijel Atal mora da napusti tu funkciju.

- Novi narodni front ostvario je rezultat za koji su nam rekli da je nemoguć. Ostaćemo pri onome što smo obećali i sprovešćemo svoj program. Volja naroda mora se sada strogo poštovati, nikakvi pregovori nisu prihvatljivi - rekao je Melanšon.

Osim toga, prvi sekretar Socijalističke partije Francuske, koja je deo koalicije Novi narodni front, Olivije For, izjavio je da će najkasnije sredinom ili krajem sedmice levica predložiti svog kandidata za premijera. On je, kao i Melanšon, zatražio od Makrona da prizna poraz.

Neodrživ položaj

S druge strane, liderka Nacionalnog okupljanja Marin le Pen izjavila je da je Makronov položaj neodrživ, nakon što je njegova koalicija Zajedno izgubila većinu.

- Pobeda Nacionalnog okupljanja je samo odložena. Izgubili smo zbog taktičkog glasanja Novog narodnog fronta i Makronove koalicije - kazala je Le Penova.

Makron odbio ostavku premijera

Emanuel Makron rešio je da ignoriše rezultate izbora. Premijer Francuske Gabrijel Atal otišao je u Jelisejsku palatu i ponudio mu ostavku, međutim, Makron je zatražio od njega da ostane na svojoj poziciji.
- Za sada ostanite na funkciji predsednika francuske vlade kako biste obezbedili stabilnost zemlje - kazao je Makron Atalu.