08.07.2024.

22:40

Foto: Reuters

Planeta

Procurili detalji dila! Orban dobio Sijevu podršku za Ukrajinu! Brisel poludeo, mađarski premijer nema dozvolu EU da ugovara mir!

Premijer Mađarske, čija zemlja je preuzela rotirajuće predsedavanje EU, istakao je da, osim zaraćenih strana, od odluke triju svetskih sila - SAD, Evropske unije i Kine, zavisi kad će biti okončan rusko-ukrajinski sukob. On je naglasio da je zato, posle sastanaka sa zaraćenim stranama, došao u Peking.

- Kina zagovara mir širom sveta, što je važno za Mađare, narod koji voli mir, teži miru, ravnoteži i harmoniji i uvek je na strani mira, a ne rata. Kinesko zagovaranje mira umesto rata u svetu ima veliki značaj za nas. Kad je reč o sukobu u susedstvu Mađarske, takođe, veoma cenimo vašu mirovnu inicijativu -  rekao je Orban u razgovoru sa Sijem. 

On je zahvalio kineskom predsedniku na "stabilnosti koju Kina znači za svet usred burnih globalnih političkih previranja".

S druge strane, Si je zahvalio mađarskom premijeru na naporima u promovisanju političkog rešenja krize u Ukrajini i detaljno objasnio stavove i predloge Kine. On je rekao da se prekid vatre može ostvariti samo ako velike sile ispolje pozitivnu umesto negativne energije.

- Međunarodna zajednica bi trebalo da stvori uslove i pruži podršku obnovi direktnog dijaloga i pregovora između dveju sukobljenih strana Trenutno bi u fokusu trebalo da bude smirivanje situacije u Ukrajini koliko god je to moguće - istakao je Si.

Orban otputovao u Vašington 

Mađarski premijer Viktor Orban nakon Kine otputovao je u SAD. On je potvrdio da će učestvovati na samitu NATO, koji počinje danas u Vašingtonu. 

Tamo će, najverovatnije, imati bilateralni sastanak sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom, kome će preneti stavove Moskve i Pekinga u vezi sa okončanjem rata u Ukrajini. Osim toga, Orban će imati prilike da razgovara i sa ostalim zapadnim liderima o kraju rata u Evropi. 

Kineski predsednik je pozvao na hitan prekid vatre u Ukrajini i pronalaženje političkog rešenja koje bi služilo interesima svih strana.

Zbog sastanka sa Sijem Orbana su ponovo napali lideri EU. Potpredsednik nemačke vlade Robert Habek rekao je da je Orban otputovao u Kinu kao nacionalni političar i da ne govori u ime Evrope.

- Mađarska politika često ne predstavlja suštinu razmišljanja u Evropskoj uniji - rekao je Habek.

Prethodno je rukovodstvo u Briselu žestoko napalo Orbana što je nakon Kijeva otputovao kod ruskog predsednika Vladimira Putina da i s njim razgovara. Oni su tada upozorili da Orban nema mandat da predstavlja EU u razgovorima s Rusijom. S druge strane, mađarski premijer je istakao da on ne pregovara u ime Unije, ali da želi da napravi korake ka miru u Ukrajini.

Informer

 

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da ruski predsednik Vladimir Putin nije predao nikakvu poruku preko Viktora Orbana predsedniku SAD Džozefu Bajdenu ni drugim učesnicima samita NATO.
- Orban preduzima ozbiljnu inicijativu kako bi uporedio stavove različitih strana, na osnovu primarnih izvora. Veoma to cenimo. Predsednik Putin je dao visoku ocenu ovim naporima gospodina Orbana - kazao je Peskov.