09.07.2024.

08:40

Foto: Foto: Printscreen/X, Shutterstock

Planeta

Rusija na nogama! Ko je zapravo bombardovao dečju bolnicu?! "Amerika će iskoristiti ovo..."

- Nije prvi put da režim u Kijevu drsko pripisuje sopstvene varvarske zločine Ruskoj Federaciji - rekao je Antonov u saopštenju koje je objavila ambasada. 

Kako je istakao ambasador, "histerija oko oštećene bolnice 'Ohmatdet' u Kijevu, koja je zavladala u SAD, primer je besne antiruske propagande", jer američki zvaničnici izbegavaju činjenice i koriste tragediju protiv Rusije

- Zapad bi morao da prestane da snabdeva kijevski režim oružjem, koje ubija civile i u Rusiji i u Ukrajini - naveo je Antonov.

Međutim, zapadni pokrovitelji Kijeva će "incident s bolnicom", koji se dogodio uoči samita NATO-a u Vašingtonu, videti kao "odličan poklon" da opravda dalju eskalaciju sukoba i nastavak rata do poslednjeg Ukrajinca, zaključio je Antonov.

Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da izjave o namernom udaru ruskih snaga na civilne ciljeve u Ukrajini nisu tačne, da je uništenje izazvano padom ukrajinske PVO rakete, kao i da nije prvi put da se Kijev upušta u ovakve provokacije.

Brojne objavljene fotografije i video-snimci iz Kijeva jasno potvrđuju činjenicu da je bolnicu pogodila ukrajinska raketa lansirana s protivvazdušnog kompleksa u gradu, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Američki predsednik Džozef Bajden je obećao da će sa Vladimirom Zelenskim raditi na merama za jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane. Bela kuća je saopštila da će Vašington i njegovi saveznici na samitu NATO-a u američkoj prestonici saopštiti o kojim se merama radi.